Este injust să pui toate problemele acumulate în 30 de ani pe seama unui Guvern sau a unui ministru. O spune deputatul PAS, Radu Marian, drept răspuns la solicitarea Partidului Schimbării privind demiterea ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Potrivit lui Radu Marian, Republica Moldova suportă acum consecințele inacțiunii fostelor guvernări care nu s-au preocupat de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. În același timp, comentatorul politic Valeriu Pașa califică criza energetică cu care ne confruntăm drept o operațiune a războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova, notează IPN.
Deputatul PAS, Radu Marian, dă asigurări că Executivul gestionează criza energetică, încercând să facă față majorării prețului de achiziție a gazului prin măsuri suplimentare de suport a populației social-vulnerabile. Reprezentantul PAS spune că situația complicată în care se află țara este o consecință a inacțiunii fostelor guvernări.
„Condiția de plată în avans este de 15 ani în contract, dar această clauză este abia acum utilizată. Ne confruntăm cu o situație excepțională, am moștenit o dependență totală de o singură sursă. Într-adevăr, prețul de achiziție a crescut, dar cetățenii plătesc același tarif, doar că există devieri negative. Este și programul de compensare al Guvernului pentru peste un milion de familii. Dacă va fi necesar, vom majora pachetul de compensații. Este total greșit să pui în cârca unui Guvern sau a unui ministru toate problemele care s-au acumulat până acum”, a spus deputatul PAS, Radu Marian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
În același timp, liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor cere demiterea vicepremierului Spînu și spune că o nouă intervenție din partea statului pentru a acoperi datoriile Moldovagaz și pentru a evita o eventuală sistare a livrării gazului din partea Gazprom, ar fi inacceptabilă.
„În opinia noastră, ministrul infrastructurii nu reușește să facă față acestor provocări. Cel mai prost scenariu astăzi ar fi să fim lăsați fără gaze și dacă vom oferi Gazprom temei să facă acest lucru, o va face. Noi deja ne-am asumat o chestie fără precedent, să intervenim din bugetul de stat să achităm plățile pentru luna curentă și avans care s-a făcut prin cesiune de creanță. Ar fi extrem de regretabil dacă Guvernul în ianuarie va fi în situația să acopere din nou aceste diferențe, în timp ce Moldovagaz, ca orice agent economic, trebuia să-și onoreze obligațiunile față de Gazprom”, a spus Ștefan Gligor.
Comentatorul politic Valeriu Pașa dă de înțeles că problemele energetice cu care se confruntă Republica Moldova sunt create artificial de către Moscova pentru a menține Republica Moldova în sfera de influență rusă.
„Această criză a gazelor este o operațiune de tip hibrid de agresiune a Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Acest lucru are loc nu doar pentru a genera costuri economice, ca să fim mai săraci, să nu ne putem dezvolta, dar și pentru a destabiliza situația politică din țară. Această temă a gazelor, tarifelor este din punct de vedere social foarte sensibilă și este exploatată la greu de către agenții de influență ai Kremlinului și de grupările cleptocratice din Republica Moldova deghizate în partide. Guvernul trebuie să evite destabilizarea socială, destabilizarea situației prin gestionarea riscurilor. Dacă majorezi o dată tariful, este dureros, dar îl majorezi o singură dată, nu în fiecare lună ”, a spus Valeriu Pașa.
Prețul de achiziție a gazelor naturale, furnizate de Gazprom pentru luna ianuarie este de 646 dolari pentru mia de metri cubi, cu 200 de dolari mai mult față de luna trecută. Pentru a împiedica o eventuală sistare a livrărilor de gaze din partea Gazprom, Moldovagaz a anunțat inițierea negocierilor cu mai multe instituții bancare din țară, privind contractarea unui împrumut, astfel încât să-și poată onora obligațiunile financiare față de concernul rus.