Criza energetică din regiunea transnistreană, cum o văd deputații guvernării și opoziției

Criza energetică din regiunea transnistreană a generat o dispută acerbă între deputații guvernării și opoziției într-o emisiune TV la postul public de televiziune. Deputatul PAS, Radu Marian, acuză Federația Rusă de orchestrarea crizei pentru a destabiliza situația pe ambele maluri ale Nistrului în contextul alegerilor parlamentare din toamnă. De cealaltă parte, deputatul PSRM, Adrian Albu, spune că această criza a fost declanșată de incompetența PAS, transmite IPN.

„Rusia a declanșat această criză în regiunea transnistreană pentru că nu și-a respectat contractul de livrare a gazelor până în 2026”, a declarat  Radu Marian, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.

Potrivit deputatului PAS, Kremlinul încearcă să provoace nemulțumiri și o destabilizare în toată țara, cu scopul final de a declanșa o criză politică, de a răsturna guvernarea aleasă democratic și de a-și consolida prezența militară în stânga Nistrului pentru a folosi țara în războiul declanșat în Ucraina.

De cealaltă parte, socialistul Adrian Albu insistă că e o criză generată de incompetența celor de la guvernare. „Într-adevăr, este un contract valabil cu Gazprom, dar să nu uităm că primii care au încălcat clauzele contractuale au fost cei de la guvernare”, a spus Albu.

„Dacă Tiraspolul a găsit o soluție, să-și procure gaz prin intermediul unei companii și această companie este jucător de piața internațională, iar noi suntem o țară care face parte din Pachetul Energetic III, este culmea din partea guvernării să mai vină cu declarații tăioase”, a adăugat deputatul socialist.

În aceeași emisiune, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a avertizat asupra consecințelor economice grave ale crizei energetice.

„Vedem o criză energetică în toată țara, agravată în stânga Nistrului. Această criză are un impact major asupra economiei naționale, care va avea repercusiuni asupra fiecărui moldovean, impact care abia urmează să fie evaluat”, a subliniat Alexandru Flenchea.

La 1 ianuarie 2025, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Republica Moldova. Astfel, locuitorii regiunii transnistrene, unde ajungea până în acel moment gazul rusesc, au rămas fără agent termic și apă caldă, iar pentru a economisi energia electrică au loc deconectări în evantai. După încheierea contactului de tranzitare a gazelor pe teritoriul Ucrainei, Rusia a condiționat continuarea livrărilor în Republica Moldova prin rute alternative cu plata unei pretinse datorii istorice de  709 milioane de dolari, pe care Chișinăul nu o recunoaște. Autoritățile naționale operează cu rezultatele unui audit internațional, care a arătat că datoria față de Gazprom alcătuia doar 8,6 milioane și spun că aceasta a fost achitată aproape în totalitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.