Criza din Crimeea accentuează riscurile securităţii energetice europene, dar poate fi şi un factor adiţional de accelerare şi identificare a oportunităţilor de diminuare a dependenţei energetice a Europei de gazul Federaţiei Ruse. Concluziile au fost făcute de Institutului de Politici Publice (IPP) în cadrul unui raport analitic privind impactul crizei din Crimeea asupra securităţii energetice europene.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Ion Efros, cercetător analist energetic, a menţionat că criza din Ucraina a provocat preocupări în Uniunea Europeană asupra riscurilor legate de întreruperea furnizărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă. Aceasta în timp ce există precedentele din anii 2006 şi 2009, atunci când din cauza unor dispute contractuale dintre compania ucraineană Naftogaz şi cea rusească Gazprom, mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est au rămas fără gaze naturale.
Totodată, potrivit lui, dacă ar fi luată o decizie politică de a stopa importurile de gaz din Federaţia Rusă, mai multe ţări europene ar rămâne deconectate de la unica sursă de gaz. Motivul ar fi că nu au terminale de gaz lichefiat şi au interconectări slabe cu piaţa Europei de Vest. „În condiţiile apariţiei pe piaţa mondială a unei cantităţi tot mai mari de gaz lichefiat, soluţia pentru ţările mici, pe lângă aceste terminale, ar fi interconectoarele”, a afirmat Ion Efros.
Cercetătorul a menţionat că criza din Ucraina a accelerat şi discuţiile legate de oportunitatea de a exporta gaz de şist american pe piaţa europeană. „Impactul gazului de şist american pe piaţa europeană se va simţi abia după 2019, când vor fi puse la capacitate deplină de export mai multe terminale de gaze lichefiat din Europa. Pentru aceasta însă ar trebui să existe semnale clare de preţ de pe piaţa europeană pentru ca aceasta să poate beneficia de aceste exporturi americane”, a declarat cercetătorul.
Potrivit lui, pentru explorarea gazului convenţional şi neconvenţional din Ucraina sunt necesare câteva condiţii esenţiale, printre care detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, restabilirea suveranităţii asupra întregului teritoriu recunoscut internaţional, acumularea mai multor informaţii geologice despre fezabilitatea extragerii de gaz neconvenţional din vestul ţării.