În multe localități din Republica Moldova, fermierii se confruntă cu lipsa medicilor veterinari, iar în unele raioane un singur specialist deservește câteva sate. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în țară sunt 400 de funcții vacante pentru medici veterinari, transmite IPN.
În context, autoritățile au adoptat recent un regulament care le oferă facilități tinerelor cadre medicale.
Astfel, absolvenții care aleg să lucreze în mediul rural vor primi o indemnizație de 175.500 de lei pe parcursul a trei ani și încă 24.000 de lei anual pentru închirierea unei locuințe. În plus, vor primi compensații pentru consumul de energie electrică și combustibil.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, subliniază că una dintre soluțiile pentru depășirea crizei de medici veterinari în sate este înregistrarea fermelor. Faptul că mulți fermieri nu își înregistrează fermele și consultă persoane necalificate poate pune în pericol sănătatea animalelor, avertizează ministrul. Fermierii care înregistrează o fermă legală pot beneficia de servicii veterinare calificate, inclusiv prin asociații de profil cu veterinari disponibili.
Începând din acest an, absolvenții facultăților de medicină veterinară care aleg să lucreze în localitățile rurale vor beneficia de o indemnizație unică de aproximativ 200.000 de lei, ca parte a unui program guvernamental menit să sprijine profesia în zonele defavorizate. Conform regulamentului aprobat printr-o hotărâre de Guvern, medicii veterinari tineri vor primi 15 salarii medii pe economie, care vor fi achitate în trei tranșe, plus alte beneficii, cum ar fi compensarea cheltuielilor pentru locuință și energie electrică, precum și lemne și cărbune pentru încălzire.
În anul trecut, Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Tehnice din Moldova a înmatriculat peste 100 de studenți, iar autoritățile speră ca, odată cu noile stimulente, numărul lor va crește. Absolvenții pot lucra în diverse domenii, inclusiv la ferme, abatoare, clinici veterinare și instituții de stat, contribuind la sănătatea animalelor și siguranța alimentară a țării.
Legea Zootehniei, în vigoare din august 2023, prevede că doar medicii veterinari cu studii superioare pot prescrie medicamente pentru animale, asigurând astfel trasabilitatea produselor de origine animală.