Criteriile de stabilire a circumscripțiilor uninominale sunt destul de vagi. O apreciere în acest sens a formulat Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, trasmite IPN.
„Dacă noi o să încercăm să împărțim numărul de alegători pe care l-am avut la ultimele alegeri, care constituie baza de calcul pentru circumscripțiile electorale, constatăm că doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale noi trebuie să deschidem cel puțin 47 de circumscripții electorale”, spune Pavel Postică. Potrivit lui, aceasta înseamnă că pentru restul alegătorilor rămân patru circumscripții.
Valeriu Munteanu, vicepreședintele Partidului Liberal, susține că criteriile de stabilire a circumscripțiilor sunt politice. „Legea poate fi întinsă astfel încât orice circumscripție poate fi croită și desenată după bunul plac al PD-ului și/sau al PSRM-ului”, spune vicepreședintele PL.
Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că legea privind modificarea sistemului electoral, adoptată recent, prevede foarte clar criteriile și condițiile de stabilire a circumscripțiilor electorale. Parlamentarul susține că a propus ca peste hotarele țării să fie create 15 circumscripții electorale, reieșind din datele Ministerului de Externe privind diaspora. Dintre acestea, deputatul a propus ca șapte să-i revină Federației Ruse, două Italiei, în UE – o circumscripție, în CSI – una, iar peste ocean – una-două circumscripții. „Și pentru cetățenii noștri care locuiesc în stânga Nistrului – cinci circumscripții”, a spus Vasile Bolea.