Republica Moldova are acum cea mai profundă și apropiată relație cu Uniunea Europeană din istoria modernă a țării. Începând cu 7 februarie, Moldova a intrat în prima etapă de lucru tehnic pentru aderarea la UE, a declarat Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, la întoarcerea din vizita de lucru la Bruxelles. „Pe 21 și 22 februarie revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale. Primul capitol cu care începem evaluarea este justiția. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderareˮ, a menționat Cristina Gherasimov la o conferință de presă privind totalurile vizitei sale în capitala Belgiei, transmite IPN.
Cristina Gherasimov a spus că prima etapă de lucru tehnic reprezintă primul pas practic de retranspunere a deciziei istorice a Consiliul European din luna decembrie a anului trecut și reprezintă evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, un proces de durată care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole. În această etapă urmează să fie comparată legislația Republicii Moldova cu cea a UE, să fie constate diferențele și să fie realizată o evaluare a adaptărilor necesare legislației naționale.
Viceprim-ministra pentru integrare europeană a comunicat că de curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede Republica Moldova se va apropia de Uniunea Europeană, pentru că „un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează, adică nimeni nu e mai presus decât legea și regulile sunt aceleași pentru toțiˮ. „Exact asta ne dorim pentru Moldova Europeanăˮ, a continuat oficialul.
Cristina Gherasimov și-a exprimat speranța că în următoarele luni va începe și prezentarea legislației Republicii Moldova per capitol Comisiei Europene, care este cea dea doua fază a etapei de evaluare. „În paralel continuăm să implementăm ultimele trei recomandări ale Comisiei, urmează să vedem raportul din martie a Comisei Europene, ceea ce va fi o evaluare a felului cum implementăm cele trei recomandări”, a menționat viceprim-ministra pentru integrare europeană, referindu-se la reformarea sistemului de justiție, lupta cu corupția și dezoligarhizarea. „În funcție de progresul atins, vom avea noutăți despre următoarea etapă, și anume cea de stabilire a primii reuniuni interguvernamentale care va seta cadrul de negocieri unde va fi stabilit un calendar clar, procedurile, principiile și substanța negocierilorˮ, a menționat viceprim-ministra pentru integrare europeană.
În luna noiembrie anului trecut, Guvernul Republicii Moldova a început un exercițiu de autoevaluare a conformității legislației Republicii Moldova cu acquis-ul comunitar. Eforturile Guvernului în realizarea agendei de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană vor fi amplificate prin crearea, în cadrul Cancelariei de Stat, a Biroului pentru integrare europeană. Deocamdată Biroul se află încă în proces de formare. Acesta va asigura suportul organizatoric și informațional al activității viceprim-ministrului responsabil pentru coordonarea activității autorităților administrației publice și a altor instituții, în scopul realizării obiectivului strategic prioritar – integrarea europeană a țării.
Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană pe data de 3 martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.