Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Pogorârea Sfântului Duh

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică, 8 iunie, Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare numită şi Duminica Mare. Este unul dintre cele 12 mari praznice împărăteşti, ziua în care a fost alcătuit nucleul Bisericii de mai târziu. Potrivit tradiţiei, în această zi în biserici şi case sunt aduse crengi de tei şi de nuc, care vor fi păstrate până la Rusalii, transmite IPN.

Duminica Mare marchează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit Sfintei Scripturi, în această zi Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, a umplut cu darurile sale pe apostoli. Aceştia au căpătat marea putere de a vorbi limbi străine, necunoscute de ei până atunci, pentru a transmite învăţătura Mântuitorului.

În aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Duminica Mare încununează perioada pascală, iar vecernia începe cu rugăciuni de plecare a genunchilor. De la Paşti până la Duminica Mare, creştinii nu au îngenunchiat  la rugăciuni.

De Duminica Mare creştinii sunt îndemnaţi să meargă la biserică, pentru că, odată cu Pogorârea Sfântului Duh, vor acumula putere şi armonie sufletească. Sărbătoarea este marcată întotdeauna la zece zile după Înălţarea Domnului şi la 50 de zile după Paşti.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.