Creştinii ortodocşi prăznuiesc aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae

Creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc astăzi, 22 mai, mutarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în cetatea Bari din Italia. În popor această sărbătoare  mai este numită Sfântul Nicolae de vară.

Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chişinău, Petru Storoja, a menţionat că Sfântul Ierarh Nicolae este foarte vestit pentru faptele bune pe care le-a făcut şi milostenie, iar drept dovadă, această zi este prăznuită şi de mahomedani. El este simbolul milosteniei şi onestităţii. Una din cele mai remarcabile fapte ale Sfântului Ierarh Nicolae este salvarea a trei fete sărace, care urmau să fie transformate în desfrânate.

Pentru a salva fetele, Sfântul Ierarh Nicolae a aruncat pe fereastra casei trei legături cu galbeni şi a ajutat astfel familia săracă să evite păcatul adulterului. A fost foarte credincios şi a ajuns chiar arhiepiscop al Mirei Lichiei, unde a fost înmormântat, după care moaştele i-au fost mutate în oraşul Bari din Italia, unde se află până în prezent. Sfântul Ierarh Nicolae este protectorul tuturor călătorilor, femeilor văduve şi a fetelor nemăritate, dar şi a celor care se află în sărăcie şi nevoie.

Preotul Petru Storoja a mai spus că pe 22 mai este prăznuit hramul de vară al sfântului locaş, iar creştinii care vor veni la biserică vor asculta Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, după care va avea loc Liturghia în cinstea acestui sfânt.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova locuiesc peste 47 de mii de oameni care poartă numele Nicolae, aproape 35 de mii sunt înregistraţi ca Nicolai, iar 51 de mii - ca Neculai. Numele este popular şi în rândul femeilor. Astfel, aproximativ 8 mii de femei au numele Nicoleta, iar alte 200 sunt înregistrate ca Nicolina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.