Creştinii ortodocşi prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi, de calendar vechi, prăznuiesc astăzi, 28 august, Adormirea Maicii Domnului, care în popor se mai numeşte Sfânta Marie cea Mare. Este sărbătoarea care încheie anul bisericesc. Tot astăzi se încheie şi postul Sfintei Marii, care a durat două săptămâni, a declarat pentru IPN parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chişinău, Petru Storoja.

Parohul spune că atunci când Maica Maria a aflat că Hristos Dumnezeul o va lua la el, s-a dus în Muntele Măslinilor să se roage. După care a adormit uşor şi a fost îngropată la poalele muntelui. Sfinţii Apostoli au venit la mormânt să o vadă adormită, însă Maica Domnului a fost luată în chip tainic la cer.

Biserica Ortodoxă o cinsteşte ca pe Maica Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Preotul Petru Storoja spune că această sărbătoare este mult cinstită, iar cântările ei sunt deosebite.

În ajunul zilei de 28 august, în biserici este citit prohodul Adormirii Maicii Domnului, prin scoaterea epitafului cu chipul adormit al Preacuratei, cu care este înconjurat sfântul lăcaş. Tot în această zi se citeşte Acatistul Adormirii şi din această zi încep să fie citite toate acatistele Maicii Domnului, în fiecare zi.

În cinstea Maicii Domnului sunt 4 mari sărbători, care încep cu Naşterea, pe 21 septembrie, apoi urmează Intrarea în Biserică, pe 4 decembrie, Bunăvestirea, pe 7 aprilie, şi această ultimă sărbătoare, Adormirea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.