Creştinii ortodocşi intră de astăzi, 10 aprilie, în Săptămâna Patimilor, ultima, dar şi cea mai importantă săptămână din Postul Mare. În această perioadă, enoriaşii ţin post aspru, iar cei care au posibilitatea, renunţă şi la untdelemn şi se pot împărtăşi de mai multe ori, transmite IPN.
În zilele de luni, marţi şi miercuri, în biserici se oficiază Liturghii. Luni, enoriaşilor li se aminteşte despre smochinul neroditor, care simbolizează poporul israelian. De asemenea, în această zi, în biserici se aminteşte şi despre Iosif cel cu chip frumos, vândut de cei 12 fraţi ai săi în Egipt. Acesta este ca o preînchipuire a Fiului Domnului, cel vândut de Iuda, unul dintre ucenicii săi.
Marţi, în biserici se aminteşte despre cele zece fecioare care au venit la Iisus Hristos. Cinci dintre ele au venit cu untdelemn în candelă şi l-au întâlnit pe Mântuitor. În timp ce celelalte cinci fecioare nu s-au putut bucura de întâlnirea cu Hristos pentru că au mers să-şi cumpere untdelemn pentru candelele lor.
În Săptămâna Patimilor, miercurea se face pomenirea unei femei desfrânate, care l-a uns cu mir pe Iisus Hristos, atunci când acesta a intrat în casa lui Simon leprosul. Se spune că această femeie a spălat cu lacrimi picioarele Mântuitorului. Pentru fapta sa, Hristos a iertat toate păcatele femeii.
Joia premergătoare Paştilor este cunoscută şi ca Joia Mare sau Joia Neagră. În această zi se aminteşte despre Cina Cea de Taină, la care Hristos a spălat picioarele ucenicilor. De asemenea, la această Cină, Hristos a rupt din pâine şi a împărţit câte o bucată apostolilor, spunându-le să facă şi ei aşa. Joi seara, în biserici se citesc Sfintele Evanghelii, iar enoriaşii se întorc acasă din lăcaşuri cu lumânările aprinse şi fac cu acestea semnul crucii la uşile şi ferestrele din casă.
Vinerea din Săptămâna Patimilor este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. Această zi aminteşte oamenilor despre suferinţele îndurate de Mântuitor. În Vinerea Seacă, oamenii postesc până la asfinţitul soarelui.
În ziua de sâmbătă se face ultima Liturghie, iar toţi enoriaşii se împărtăşesc. Totodată, în această zi, bisericile se îmbracă în haine de sărbătoare. Sărbătoarea Învierii începe la ora 12 noaptea, atunci este considerat şi începutul Anului Noul bisericesc.
În Săptămâna Patimilor, enoriaşii care au ţinut post se pot împărtăşi de mai multe ori: miercuri, joi, sâmbătă dimineața şi în noaptea Învierii.