Creştinii ortodocşi de stil nou sărbătoresc astăzi Crăciunul – Naşterea lui Iisus Hristos în ieslea de la Betleem. Preotul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Palanca, Ștefan Vodă, Vadim Beresteanu, spune că în localitate marea majoritate a sătenilor îl cinstesc pe domnul prin colinde preluate din trăiri și din convingeri, dar și cu rugăciune.
„Sătenii prăznuiesc Nașterea Domnului umblând cu colindul prin sat, la rude. Au colinde specifice zonei, cu melodii deosebite. Colindele, în mare parte, sunt preluate de la ucraineni, pentru că sătenii au o legătură cu satele ucrainene din preajmă. Colindele sunt un glas al poporului lui Dumnezeu, ele trebuie să pornească din inima în care sălășluiește Dumnezeu”, a spus slujitorul bisericii. În unele regiuni ale Moldovei, se colindă în seara de ajun, iar în alte părţi – chiar în ziua de Crăciun.
Preotul Vadim Beresteanu este de părere că sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie, pe stil nou, e o „revenire la vechime”. „Stilul nou, cum este interpretat la nivel de parohie, la nivel de om, cred că e o revenire la vechime, întrucât Crăciunul, de fapt, la început a fost pe 25, în timpul solstițiului de iarnă, când se prăznuia Ziua Soarelui. Stilul nou revine la acea dată, și se consideră mai vechi decât stilul vechi, care a întârziat și a devenit nou. Logica omului simlu depășește dialectica teologică și logica lucrurilor”, spune preotul.
Vadim Beresteanu spune că nu sărbătorirea Crăciunului de unii oameni pe 25 decembrie, iar de alții pe 7 ianuarie dezbină poporul. Acest lucru se poate întâmpla doar la nivelul oamenilor fanatici și la nivelul celor care caută dezbinare. De Crăciun, creștinul trebuie să caute esențialul, să se conducă după regula inimii și să tindă spre progresul duhovnicesc.
ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Ierarh al Plaiurilor, a semnat o pastorală de Crăciun. „Împărtășindu-vă gânduri, de bucurie și pace, de dragoste și bunătate, îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă păstreze în inimi darurile Sale aducătoare de liniște și luminare sufletească. Marele Praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, să fie pentru noi toți un izvor nesecat de bucurie, pace și împliniri sufletești”, menționează ÎPS Petru.
În municipiul Chişinău, trei biserici sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie: Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, Biserica „Petru şi Pavel” şi Biserica „Sfânta Treime”.