Creşterea preţurilor, suprapusă de aprecierea leului – o nouă „boală” a economiei Moldovei
Creşterea preţurilor, suprapusă cu aprecierea monedei naţionale, este principala durere de cap a economiei în prima jumătate anului 2008, se menţionează într-o analiză inserată în publicaţia „Realitatea economică” nr. 5, lansată recent de Centrul independent analitic Expert-Grup, transmite Info-Prim Neo.
Având controlul inflaţiei drept principala ţintă strategică, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a majorat drastic nivelul rezervelor obligatorii şi rata de bază la operaţiunile REPO.
În iunie preţurile au scăzut, cu circa 1,1%. Se pare că această diminuare nu a avut, însă, vreo legătură cu acţiunile BNM, ci mai mult cu unii factori de sezon, care au determinat ieftiniri la produsele alimentare cu 3,5%, este de părere Valeriu Prohniţchi, director executiv „Expert Grup”. Această ipoteză este confirmată şi de faptul că produsele nealimentare şi serviciile în această perioadă s-au scumpit, uşor, a menţionat expertul.
Totodată, Prohniţhi spune că instrumentele inflaţioniste ale BNM au un efect advers asupra producătorilor, care au nevoie de credite pe termen scurt. Toate băncile au scumpit creditele, iar unele din ele chiar au încetat să acorde unele tipuri de credite. În această situaţie suferă mai mult întreprinderile mici şi mijlocii, care nu au istorie creditară şi activează în ramuri riscante, de exemplu în sectorul agricol.
Pe de altă parte, politica antiinflaţionistă dură a BNM are şi efecte pozitive. Ea impune băncilor comerciale să-şi revizuiască strategiile de businness pentru a identifica resurse necesare pentru creditare. Băncile cu capital autohton caută parteneri străini pentru a atrage lichidităţi ieftine şi a dezvolta portofoliile de creditare, a comunicat directorul „Expert Grup”
Analistul a mai relevat că impunerea de către BNM a unui capital normativ total de 100 mln lei pentru băncile comerciale lei constituie un stimulent suplimentar, care va genera în următorii 1-2 ani schimbări majore pe piaţa serviciilor bancare. Acestea se vor manifesta prin achiziţii şi fuziuni bancare, poate chiar mai spectaculoase decât cele înregistrate până în prezent.