Crește exportul de miere. Proiecte: pașaport la fiecare stup și miere în meniul școlar

La Chișinău a avut loc Forumul Național Apicol 2025. Evenimentul a reunit apicultori, experți și factori de decizie, pentru a identifica soluții întru dezvoltarea sustenabilă a sectorului, anunță ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite IPN.

„Când vedem că 80% din cererile pentru subvenții în avans vin de la apicultori, înțelegem că acest sector este dinamic și pregătit de dezvoltare. Dacă în primele zece luni ale anului 2023 exportam doar 1300 de tone de miere, în 2024 am ajuns la peste 3100 de tone”, a menționat secretarul de stat al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare,.

Potrivit lui Scripnic, mierea moldovenească câștigă încredere pe piețele externe, iar apicultorii moldoveni devin tot mai competitivi.

„Avem acum în jur de 265 de mii de familii de albine. Se investește, se muncește și asta bucură. Noi urmează să perfecționăm platforma BeeProtect. Totodată, lucrăm și la un „pașaport electronic” al stupinei, un document digital care va conține toate informațiile esențiale despre fiecare stup: locație, starea de sănătate a albinelor, tratamente aplicate și producția de miere”, a precizat Iurie Scripnic.

Demnitarul a mai accentuat că mierea este un aliment valoros și că elevii trebuie să cunoască acest produs: „În acest sens, lucrăm la un program național prin care mierea să fie inclusă în meniul copiilor din școli”.

La forum s-a pus în discuție și tehnologiile moderne pentru eficientizarea stupinelor, certificarea bio a produselor apicole și strategiile de marketing necesare pentru consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața internațională.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.