Aprobarea modificărilor la Legea cu privire la frontiera de stat, propuse spre examinare Guvernului, ar putea face anevoioasă circulaţia cetăţenilor care locuiesc în zona de frontieră. La fel, aprobarea modificărilor propuse ar putea restricţiona unele drepturi de circulaţie ale cetăţenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova. De această părerea sunt experţii Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), care au efectuat o analiză a chestiunilor incluse pe ordinea de zi a şedinţei executivului din 2 martie.
Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că proiectul de modificare a Legii cu privire la frontiera de stat trebuie retras de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului. Potrivit lui, unele modificări ar urma să permită poliţiştilor de frontieră, fără justificare, să ceară cetăţenilor străini informaţii despre scopul intrării în ţară, iar călătorul va fi obligat să prezinte actele justificative.
În opinia sa, aceste modificări ar putea genera abuz de drept, precum şi situaţii de corupţie. De aceea, experţii CReDO consideră că trebuie păstrată prevederea legală actuală, care spune că poliţiştii de frontieră pot cere justificarea scopului călătoriei doar în situaţii excepţionale. În acest context, experţii cred că ar fi necesar să fie specificate prin lege cazurile excepţionale.
Sergiu Ostaf a declarat la fel că unele modificări ar putea face anevoioasă circulaţia cetăţenilor care locuiesc în zona de frontieră. Una dinte ele spune că locuitorii care vor să călătorească în zona culoarului de frontieră vor trebui să informeze în prealabil postul de poliţie, la telefon, verbal sau electronic, despre călătoria în zonă şi scopul acesteia. În opinia sa, această măsură este una excesivă, care înăspreşte regimul de circulaţie. Conform legislaţiei actuale, cetăţenii pot călători în zona culoarului de frontieră cu buletinul de identitate şi cu un permis obţinut de la Poliţia de Frontieră.
Într-o altă ordine de idei, directorul CReDO a declarat că unele modificări din Legea cu privire la frontiera de stat ar putea genera condiţii favorabile pentru repetarea unor incidente asemenea celui din Pădurea Domnească, soldat cu rănirea mortală a unui tânăr. Acesta a făcut referire la modificarea care prevede că vânatul în zonele de frontieră va fi posibilă fără un aviz prealabil din partea Poliţiei de Frontieră. Potrivit lui Sergiu Ostaf, această modificare ar putea duce la slăbirea regimului de control al vânatului în zona de frontieră.
Pe ordinea de zi din 2 martie a şedinţei Guvernului sunt incluse 41 de chestiuni, 28 dintre acestea sunt avize.