Membrii Asociației Veteranilor de Război „Credință Patriei” susțin că instituirea Legii marțiale în Ucraina și aflarea acestei țări în stare de război creează un pericol de război hibrid în Republica Moldova.
Într-o conferință de presă al IPN, Ghenadie Cosovan, președintele Asociației veteranilor de război „Credință Patriei”, susține că primele elemente de război hibrid s-au manifestat începând cu 2014. De când Republica Moldova a semnat acordul de Asociere cu UE, împotriva țării s-a pornit un război hibrid, prin: „încercarea de corupere a deputaților, diversiunea economică asupra sistemului bancar, atacul direct asupra parlamentului, iar în Ucraina s-a declanșat un război convențional, unde sunt înregistrați deja peste 12 mii de soldați ucraineni morți”. Ghenadie Cosovan susține că ceea ce s-a întâmplat acum trei zile, atacarea vaselor maritime ucrainene de către grănicerii ruși și luarea ca ostateci a militarilor ucraineni, a însemnat că războiul practic a ajuns și la frontierele Republicii Moldova.
Veteranii de război au emis o declarație prin care condamnă gestul de forță al Federației Ruse față de Ucraina și încercările de a intimida țările vecine. Ei și-au exprimat susținerea față de eforturile Kievului de a apăra pe deplin teritoriul, inclusiv prin impunerea Legii marțiale în zece de regiuni din Ucraina limitrofe Federației Ruse și regiunii transnistrene. „Este binevenit controlul sporit al spațiului informațional pentru a nu permite propagandei rusești să pătrundă în mințile cetățenilor. Din păcate, nici Moldova nu este ferită de pericolul pe care îl prezintă regimul imperial de la Kremlin”, a adăugat Ghenadie Cosovan.
Membrii Asociației Veteranilor de Război „Credință Patriei” au venit cu un apel către autoritățile Republicii Moldova pentru ca acestea să acorde atenție maximă atacului Rusiei din strâmtoarea Kerci, deoarece, potrivit lor, acest fapt poate afecta și Moldova. În declarația emisă de veteranii de război se menționează că Kremlinul folosește în scopurile sale intervenționiste împotriva occidentului și Moldovei proceduri pseudo-europene precum ar fi ONG-uri sau formațiuni politice. „Printre cei care au atacat Republica Moldova se numără și Fundația „Open Dialog” și președinta acesteia, Ludmina Kozlovska”, se spune în declarație.
Veteranii de război regretă că Maia Sandu și Andrei Năstase, politicieni despre care spun că pretind a fi europeni, s-au lăsat atrași în această capcană a serviciilor secrete ruse. „Pentru noi e ofensator că ei nu și-au asumat public această greșeală, inducând în derută cetățenii de bună credință”, menționează veteranii. Ei au făcut un apel către cei doi politicieni ca să recunoască public dacă s-au lăsat atrași involuntar în operațiunea „Open Dialog” și să condamne imixtiunea acestui ONG în treburile interne ațe țării.
Membrii Asociației Veteranilor de Război „Credință Patriei” au cerut instituțiilor de drept să fie mai vigilente față de persoanele sau partidele care lucrează în slujba Moscovei și, după caz, să le fie intentate dosare penale pentru trădare de patrie.