Crearea autonomiei găgăuze a devenit un moment crucial pentru procesul de rezolvare a problemelor politice controversate, nu numai pentru statalitatea Moldovei, dar şi pentru toată Europa de Est. Declaraţia a fost făcută, pe 23 decembrie, la Comrat, de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, la adunarea festivă prilejuită de aniversarea a 19-a de la adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii Privind statutul juridic special al Găgăuziei, transmite IPN.
Potrivit ambasadorului UE, legea în cauză este studiată astăzi de către mulţi în Uniunea Europeană. „Acest lucru a fost într-adevăr un pas înţelept într-o situaţie dificilă. Cunoaştem foarte bine istoria Găgăuziei şi înţelegem că nu întotdeauna gândurile, respectul reciproc şi respectarea strictă a legilor au dominat, pe parcursul acestor 19 ani, relaţiile regiunii autonome cu autorităţile de la Chişinău”, a menţionat Tapiola.
Oficialul european a optat pentru perfecţionarea cadrului legal care reglementează statutul special al Găgăuziei. „Acest lucru este foarte important, deoarece va duce la extinderea împuternicirilor autonomiei. Consider de datoria mea să contribui la executarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei”, a declarat şeful misiunii UE. El a mai spus, că Uniunea Europeană este pregătită să includă Găgăuzia în programul de finanţare „Construirea unei lumi de încredere”.
„Obiectivul nostru strategic este nu doar să ajutăm Găgăuzia, ci să dezvoltăm autonomia ei, să prezentăm această regiune ca un exemplu de rezolvare a problemelor politice”, a conchis şeful Delegaţiei UE în Moldova.