Activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea discursului instigator la ură, au accentuat membrii Consiliului de Presă la examinarea plângerii unui deținut la Penitenciarul din Rezina împotriva unor afirmații dintr-un articol publicat de portalul Kp.md. Plângerea a fost examinată la ședința Consiliului care a avut loc joi, 20 februarie, transmite IPN.
Deținutul care a depus plângere la Consiliul de Presă afirmă că în articolul despre recenta grevă a foamei de la acest penitenciar, Kp.md a publicat afirmații generalizatoare, etichetându-i pe toți participanții la grevă „ucigași, maniaci și pedofili”, ceea ce i-ar leza onoarea și demnitatea și ar „chema cititorii și întreaga societate la ură”. De asemenea, el reclamă că în citatul atribuit purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost incluse afirmații pe care acesta nu le-ar fi făcut. Consiliul de Presă a transmis redacției o notificare în acest caz, însă nu a primit un răspuns.
După examinarea plângerii, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către redacția Kp.md a articolului 1.6 din Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova care prevede că activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea mesajelor interzise de lege, și anume discursul instigator la ură și la discriminare.
În aceeași ședință, Consiliul de Presă a examinat două sesizări, depuse online de același consumator de produse media, una împotriva portalului Tv8.md, iar alta împotriva portalului Diez.md. În ambele cazuri, autorul sesizărilor a reclamat publicarea unor fotografii care nu ar corespunde informațiilor prezentate în articole și ar leza sentimentele și convingerile religioase ale unor persoane. După ce au fost notificate de către Consiliul de Presă și de către reclamant, redacțiile au schimbat fotografiile, iar membrii Consiliul au apreciat o asemenea atitudine deontologică și responsabilă a acestor instituții media.
Membrii Consiliului de Presă au examinat și o adresare a Direcției de poliție a municipiului Chișinău, care examinează o petiție a SA „Moldovagaz” împotriva unui articol publicat pe portalul Omg.md și a solicitat Consiliului un punct de vedere privind respectarea normelor deontologice jurnalistice în acest caz. Consiliul de Presă l-a invitat la ședință pe autorul articolului, Alexandr Petkov, care a menționat că materialul reclamat este unul de opinie, cu referire la declarații anterioare din spațiul public. Ca urmare a verificărilor, membrii Consiliului de Presă au constatat că articolul de opinie despre care este vorba în plângerea SA „Moldovagaz” adresată poliției, prezintă judecățile de valoare ale autorului și a fost publicat la o rubrică de opinii, iar ulterior portalul a publicat și dezmințirea companiei, astfel fiind oferit dreptul la replică.