Seceta din vara anului trecut nu le-a permis producătorilor de grâu şi orz să acopere nici pe departe cotele de export în regim preferenţial oferite de Uniunea Europeană. Aşteptările pentru acest an sunt mai optimiste. Solicitat de IPN, consilierul ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Constantin Rotaru, a menţionat că anul trecut, producătorii autohtoni au exportat în Uniunea Europeană puţin peste 2 mii de tone de grâu, ceea ce reprezintă doar 4,4% din cota oferită, de 55 de mii de tone.
În condiţiile unor cantităţi mici de cereale pe piaţă, producătorii autohtoni au avut parte de oferte avantajoase în interiorul ţării. Preţul unui kilogram de grâu ajungea şi la 4 lei, a mai spus Constantin Rotaru.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, în total au fost eliberate 5 autorizaţii pentru exportul de grâu, destinaţiile fiind România şi Marea Britanie. Pentru orz nu au fost înregistrate solicitări de oferire a autorizaţiilor de export în regim preferinţial.
Începând cu anul 2008, Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un regim comercial preferenţial, numit Preferinţele Comerciale Autonome (ATP), care permite agenţilor economici din Republica Moldova să exporte în ţările UE peste 10 mii de poziţii tarifare, fără achitarea taxelor vamale, iar pentru unele poziţii tarifare au fost stabilite contingente tarifare.
Până în 2015 cotele de export în UE în regim preferenţial vor constitui 50 mii de tone pentru orz, 45 de mii de tone pentru porumb şi 55 mii de tone pentru grâu.