Cota de 30 % de participare a femeilor în politică este mică. Opinii

Cota de 30 % de participare a femeilor în politică, prevăzută în proiectul Legii cu privire la asigurarea egalităţii de gen este mică. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Ecaterina Mardarovici, preşedintele Clubului politic al femeilor 50/50, susţine că este alogic ca numărul femeilor implicate în politică să fie mai mic, comparativ cu cel al bărbaţilor, în condiţiile când numărul femeilor cu studii este mai mare. „De multe ori mi s-a  replicat că în politică trebuie să fie profesionişti. Atunci, ce, trebuie să deschidem şcoli pentru ca să pregătim politicieni? Statisticile arată că printre persoanele cu studii superioare majoritatea o deţin femeile. Nu a fost vreun caz în istoria Parlamentului Republicii Moldova sa ajungă deputat vre-o femeie fără studii superioare, spre deosebire de bărbaţi”, a spus Mardarovici.

Politologul Olga Nicolenco de asemenea s-a arătat deranjată de cota de 30 %. Un alt neajuns pe care l-a descoperit Nicolenco în proiectul legii respective este că nu este stipulată clar modalitatea de amplasare în listele electorale, astfel încât şi femeile să fie incluse pe primele poziţii ale listelor electorale. „Interesul nostru nu constă în aceea de a înlătura bărbaţii de la putere. Noi pledăm pentru aceea ca femeile şi bărbaţii să se regăsească în egală măsură pe listele electorale”, a conchis Nicolenco.

Zinaida Ivanschi, secretar general al organizaţiei de femei a Partidului Democrat, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că în statul formaţiunii pe care o reprezintă cota de participare a femeilor este de 50 %.

Reprezentanta organizaţiei de femei a PLDM, Elena Frumosu, de asemenea, este de părere că cota de 30 la sută este mică şi şi-a exprimat speranţa că până la adoptarea acestei legi în a doua lectură această cota ar putea fi majorată.

Parlamentul a adoptat la 18 iulie , în prima lectură, un proiect de lege ce prevede asigurarea egalităţii de gen în activitatea politică şi publică. Documentul, autorii căruia sunt deputaţii din Partidul Liberal Democrat, prevede stabilirea cotei minime de 30% pentru participarea femeilor la activitatea politică şi publică. Totodată, Guvernul a propus majorarea acestei cote până la 40%, iar Partidul Democrat – până la 50%.

Conform prevederilor proiectului de lege, cota minimă a femeilor trebuie să fie respectată şi la formarea listelor de candidaţi în deputaţi, de asemenea la formarea guvernului şi Biroului permanent al parlamentului.

Conform datelor statistice, mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova, adică 51,9%, o constituie femeile. Peste 51,1% a absolvenţilor din toate formele de învăţământ sunt femei, pe când reprezentarea lor în parlamentul ţării constituie puţin peste 18%, iar în autorităţile publice locale circa 21%. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.