Administratorul adjunct al Agenţiei Statelor Unite pentru Asistenţă Internaţională – USAID, Jonathan Katz, e de părere că Republica Moldova se confruntă atât la nivel politic, cât şi la nivel economic cu mari provocări. Acesta a comunicat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că vizita sa de acum în Moldova poartă un caracter de documentare şi că doreşte să înţeleagă care sunt acele măsuri sau activităţi întreprinse de guvernarea actuală cu privire la combaterea corupţiei. În opinia sa, corupţia este una dintre cele mai mari sfidări în Republica Moldova, transmite IPN.
Jonathan Katz a mai spus că vrea să vadă ce reforme se întreprind, dat fiind faptul că ele sunt practic şi o solicitare din partea comunităţii internaţionale. „Vreau, desigur, să văd cum noi mai departe putem să venim în sprijinul acestor reforme, în general cum poate participa ţara noastră la sprijinirea acestor reforme destul de dificile. Înţeleg foarte bine că există, desigur, un progres deja realizat în această direcţie şi doresc să văd totuşi mai departe care vor fi acele măsuri care se planifică a fi realizate. Cu atât mai mult că ele sunt parte a Planului de Acţiuni, a foii de parcurs la care a convenit Republica Moldova împreună cu Uniunea Europeană, de asemenea, ele sunt parte şi anumitor condiţionalităţi din partea Fondului Monetar Internaţional”, a spus acesta.
În opinia sa, corupţia este una din cele mai mari sfidări sau provocări, sau probleme şi un mare obstacol în Republica Moldova. Potrivit lui, acest fenomen trebuie combătut nu doar prin eforturi şi influenţă din partea partenerilor de dezvoltare externi, dar şi prin eforturile pe intern, prin eforturile sectorului privat, ale societăţii civile şi ale guvernării, astfel încât să fie scoase toate barierele în faţa potenţialului care există în Republica Moldova.
Jonathan Katz a mai spus că rolul societăţii civile într-o ţară este unul vital. Potrivit lui, societatea civilă este şi trebuie să fie un adevărat sprijin pentru guvernare, în cazul în care conlucrează cu această guvernare în promovarea şi implementarea diverselor reforme. Potrivit lui, rolul societăţii este unul de monitorizare, pe de o parte, şi pe de altă parte, ea este cea care deţine anumite expertize în diferite domenii.