Corupția politică și electorală va fi sancționată mai dur

Corupția politică și electorală va fi sancționată mai dur. Cu votul a 85 de deputați, Parlamentul a înăsprit sancțiunile din Codul Penal pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. Codul va fi completat cu un articol nou, care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, concurenților electorali, grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale, transmite IPN.

Același proiect de lege, votat în prima lectură,  mai prevede modificarea Codului Contravențional. Potrivit amendamentelor votate, transportarea alegătorilor spre secția de votare, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 180 la 300 de unități convenționale pentru persoanele juridice.

Inițiativa legislativă interzice candidaților să utilizeze echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. Candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a spus că vede proiectul ca pe unul vag și neexpertizat de Comisia de la Veneția. Acesta s-a interesat cum prevederea ce vizează transportul organizat al alegătorilor se va răsfrânge asupra cetățenilor de peste hotare și care va fi organul de constatare și sancționare a a persoanelor vinovate. La care, raportorul, Sergiu Litvinenco a menționat că nu se pedeapsa nu se va aplica persoanelor care se organizează între ele pentru a veni la vot. Potrivit lui, pentru asta trebuie să existe cumulativ componenta de transportarea, determinare de a vota pentru cineva și remunerarea, fapt valabil atât în țară cât și peste hotare. Agentul constatator în toate cazurile va fi organul de poliție din Moldova.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate  Vasile Grădinaru este de acord că alegerile trebuie să fie libere și corecte și toți participanții la scrutin trebuie să respecte normele prevăzute de lege. Dar, spune el, e găsesc cei care vor să fenteze aceste prevederi.

Legat de modificările promovate, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a comentat că transportarea organizată provoacă determinarea rezultatelor alegerilor prin obținerea unor voturi în plus. Diferența este că, dacă e doar transportare organizată și determinarea persoanei de a vota pentru cineva, fără a i se da bani sau bunuri, este componentă de contravenție, dar dacă se dau bunuri, atunci se merge conform Codului Penal.

Proiectul legii urmează a fi examinat și în a doua lectură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.