Corporaţia Provocările Mileniului a selectat R. Moldova pentru acordarea asistenţei financiare pentru dezvoltare
Consiliul de Directori ai Corporaţiei Provocările Mileniului (MCC) a selectat R. Moldova, Ucraina şi Iordania pentru alăturarea la cele 22 de ţări care sunt acum eligibile pentru asistenţa de dezvoltare a Fondului Provocările Mileniului.
Luna trecută, Consiliul de Directori al MCC a aprobat acordarea R. Moldova a unui grant în valoare de 24,7 mil. USD în cadrul unui program preliminar al MCC pentru susţinerea activităţilor de anticorupţie. Din 2004 de când a fost creată, MCC a aprobat acorduri în valoare de 3 miliarde dolari SUA cu 11 ţări: Armenia, Benin, Cabo Verde, El Salvador, Georgia, Ghana, Honduras, Madagascar, Mali, Nicaragua şi Vanuatu.
În fiecare an, în luna noiembrie, Consiliul de Directori ai MCC se întruneşte pentru a selecta ţările eligibile pentru înaintarea propunerii de asistenţă în cadrul MCC. Programul de asistenţă are menirea să premieze performanţele bune şi să stimuleze ţările să adopte strategii de reducere a sărăciei şi creştere economică.
MCC evaluează politicile ţărilor candidate în baza a 16 standarde independente şi transparente, care au o legătură directă cu reducerea sărăciei şi creşterea economică. Aceşti indicatori măsoară angajamentul unei ţări de a implementa strategii ce promovează, printre altele, libertatea economică şi politică, investiţiile în educaţie şi ocrotirea sănătăţii, controlul asupra corupţiei, respectul pentru libertăţile civice, precum şi supremaţia legii. Odată alese ca fiind eligibile, ţările încep un proces de consultanţă care include cetăţeni, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai sectorului privat şi ai guvernului pentru a identifica barierele care stau în calea reducerii sărăciei şi creşterii economice.
Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) este o corporaţie a Guvernului SUA, concepută să lucreze cu ţări dintre cele mai sărace.