Corneliu Gurin: Independenţa Procuraturii presupune mecanisme de blocare a influenţei politice, dar şi de alt gen

Numirea unui Procuror General apolitic este un element important, dar insuficient, pentru asigurarea independenţei şi depolitizării sistemului Procuraturii. Declaraţii în acest sens a făcut Procurorul General Corneliu Gurin  în cadrul interviului acordat Agenţiei IPN „Sistemul Procuraturii trebuie şi poate fi reformat în interesul cetăţenilor şi al societăţii”, publicat luni, 29 aprilie 2013.

„Depolitizarea nu se face doar prin numirea unui Procuror General apolitic. Asigurarea independenţei şi depolitizarea se realizează prin crearea unor mecanisme care să blocheze tentativele de influenţare politică a tuturor procurorilor. Nici chiar un naiv nu ar putea crede că presiunile politice s-ar face doar asupra conducătorului unei instituţii. De aceea, prioritatea mea acum este sa găsesc, împreună cu colegii, instrumente eficiente prin care să nu admitem pe viitor astfel de ingerinţe în activitatea procurorilor şi a Procuraturii. Şi eu nu mă refer doar la ingerinţele politice, ci la orice fel de încercări de a influenţa procurorii şi ancheta penală”, a spus Corneliu Gurin.

Potrivit Procurorului General, asigurarea independenţei este unul dintre elementele cheie în procesul de reformare a sistemului Procuraturii, pe care şi-a propus să-l realizeze în mod cântărit, dar hotărât.

„Am început atent, cu paşi mărunţi, bine cântăriţi dar şi hotărâţi. Acomodarea nu va dura foarte mult, împreuna cu colegii din Procuratura Generală suntem deja în faza de lucru asupra unor proiecte şi măsuri prin care să creştem eficienţa instituţiei, să o facem mai transparentă şi dedicată exclusiv sarcinilor constituţionale şi legale”, a spus Corneliu Gurin.

Procesul de reformare a Procuraturii Generale este unul complex şi de durată, dar cu atât mai importantă este demararea lui, consideră Procurorul General.

 „Procesul de reformă este unul de durată, dar important este sa fie demarat, să se lucreze constant în aceasta direcţie şi să nu rămânem la faza de strategii şi mese rotunde. Eu cunosc ce s-a făcut până acum, există planuri şi documente de politici în domeniu, procuratura are deja un plan propriu de dezvoltare strategică aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor. Vom proceda la reforme interne, prin optimizare, modernizare şi reducerea competenţelor improprii, vom insista pentru excluderea imixtiunilor în activitatea procurorilor, pentru consolidarea autonomiei şi independenţei Procuraturii şi a procurorilor. Consider că demult este necesară consolidarea locului Procuraturii în cadrul autorităţii judecătoreşti şi acordarea unui statut de magistrat procurorilor, cu elementele clasice ale acestui statut”, a precizat Corneliu Gurin.

El consideră deosebit de importante restabilirea încrederii societăţii şi a fiecărui cetăţean în Procuratură, asigurarea unui nou nivel de comunicare şi transparenţă, consolidarea încrederii procurorilor în forţele şi importanţa activităţii lor, eficientizarea organelor colegiale şi de autoadministrare ale Procuraturii, consolidarea rolului acestora.

„Sper că vom fi consultaţi şi la întocmirea noului program de guvernare, capitolul ce vizează reforma Procuraturii, vom prezenta propuneri şi în această privinţă, dar şi noi modificări în legislaţie. Nu voi întreprinde măsuri pripite, este vorba de un sistem complex şi cu atribuţii importante, este pusă în balanţă soarta cetăţenilor şi drepturile acestora. Dar lucrurile trebuie schimbate şi asta vom face, împreună cu toţi cei care doresc sincer să contribuie şi se implică”, a spus pentru IPN Procurorul General Corneliu Gurin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.