În procesul de reformare a Procuraturii Generale vor exista măsuri noi de combatere a corupţiei, iar unele programe vor fi reactualizate. Declaraţia a fost făcută de procurorul general, Corneliu Gurin, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, notează IPN.
Corneliu Gurin, a menţionat că deja se lucrează la anumite măsuri noi care trebuie să fie implementate, iar în ceea ce priveşte Programul de dezvoltare strategică restanţe nu sunt. Scopul principal este reactualizarea programului. „Nu cred că trebuie să existe un program al procurorului, ci al procuraturii. S-ar putea să venim cu modificări legislative concrete, dar ele sunt în etapa de elaborare, iar graba ar fi contraindicată. Pentru că ceea ce se întâmplă cu organele de drept afectează şi colaboratorii instituţiei şi pe cei vizaţi în dosarele penale”, a mai menţionat procurorul general.
Corneliu Gurin a spus că sună frumos toleranţă zero faţă de corupţie, dar chiar acesta este principiul de bază al reformei şi că va face curat în interiorul Procuraturii Generale. „Chiar săptămâna trecută a fost reţinut în flagrant un judecător pentru mită. Cei care vin în sistemul organelor de drept, nu vin pentru salarii. Dar nu neg că este necesară majorarea salariilor şi a garanţiilor pentru colaboratorii organelor de drept, nu ca un lucru prealabil, dar ca urmare a ceva”, a mai spus procurorul.
Corneliu Gurin, a adăugat că atunci când, pentru cazuri de corupţie, colaboratorii organelor de drept vor pierde nu doar funcţia dar şi garanţiile, atunci vor exista şi rezultate. El a specificat că această prevedere face parte din documentul anticorupţie şi este un document acceptat la nivel politic şi guvernamental. Un alt aspect ţine de legislaţia privind integritatea judecătorilor, care trebuie să fie implementată foarte rapid şi foarte concentrat. Corneliu Gurin nu a dorit să ofere mai multe informaţii despre ceea ce riscă să păţească procurorii corupţi, dar a subliniat că sunt mecanisme elaborate, dar nu pot fi făcute publice.
Procurorul general a spus că este bucuros că în noul acord al Coaliţiei Pro-Europene nu s-a discutat şi nici nu s-a partajat funcţia de procuror general. Acesta a mai specificat că are încredere în oamenii şi politicienii care au spus că vor schimbări în procuratură, şi că a discutat cu Nicolae Timofti şi Iurie Leancă, care i-au promis susţinerea lor în implementarea reformei Procuraturii Generale.