Președintele fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, spune că formațiunea sa se va adresa comunității internaționale în eventualitatea în care Curtea Constituțională va lua o decizie contrară Legii Supreme privind dizolvarea Parlamentului. Furculiță spune că nu există temei de dizolvare a Legislativului în condițiile existenței unui candidat la funcția de prim-ministru care are susținerea unei majorități parlamentare, notează IPN.
Liderul PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, spune că prin demersul Zinaidei Grecianîi adresat Curții Constituționale se cere să se ia în considerare avizul Comisiei de la Veneția dat sesizării privind dizolvarea Parlamentului din vara anului 2019. Atunci experții Comisiei de la Veneția au menționat că Legislativul nu poate fi dizolvat, dacă există o majoritate gata să-și asume actul guvernării.
„Republica Moldova este stat parlamentar, dacă președintele țării nu-și onorează atribuțiile constituționale, invocând dorința cetățenilor de anticipate sau invocând promisiunile ei electorale, asta creează un precedent periculos. Nu exclud că după parlamentare va fi exact aceeași situație, fracțiunea PAS nu va avea majoritate și nu va putea învesti Guvernul, atunci ce se va întâmpla?”, s-a întrebat Corneliu Furculiță în cadrul emisiunii „Piatnita s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.
Mai mult, Corneliu Furculiță spune că dacă Înalta Curte va decide că sunt întrunite circumstanțele dizolvării Parlamentului, atunci PSRM va face apel la mediere internațională în acest caz.
„Dacă decizia Curții Constituționale nu va fi în câmpul constituționalității, iar noi am avut astfel de precedente, noi vom lua toate măsurile necesare pentru respectarea legii. Noi vom insista să nu mai fie consultări mimate și să fie desemnat candidatul care are susținerea majorității parlamentare ”, a spus Corneliu Furculiță.
Curtea Constituțională va examina la data de 15 aprilie sesizarea președintelui Maia Sandu privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. Potrivit șefului statului există temei de dizolvare a Legislativului după ce au fost epuizate cele de două tentative eșuate de învestire a unui Guvern.