Cornel Ciurea: Este riscant de a se veni cu unele schimbări în preajma alegerilor din 2019

Analistul politic, Cornel Ciurea, consideră că este riscant de a se veni cu unele schimbări în cadrul legislativ în preajma alegerilor din 2019, care vor avea loc după sistemului electoral nou, mixt de vot, în contextul în care acest lucru ar arunca o umbră asupra desfășurării normale a procesului electoral. În particular, analistul nu ar recomanda anularea „zilei tăcerii”, precum și organizarea unui referendum în ziua alegerilor. „Asemenea schimbări ridică semne de întrebare și ar fi bine să le evităm”. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?”,, ediția a 97-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Analistul politic a declarat că anumite îngrijorări privind organizarea și desfășurării alegerilor libere și corecte au apărut după alegerile din iunie 2018, în Chișinău. Însă, în opinia sa, îngrijorările au exista și mai înainte, fiind legate în special de schimbarea sistemului electoral, lucru care, în vâltoarea luptei politice de la Chișinău și prin implicarea Bruxellesului nu a fost acceptat de opoziție, ulterior de Bruxelles și Comisia de la Veneția, care din punctul său de vedere a dat un verdict oarecum nedrept.

Cornel Ciurea afirmă că, la începutul primăverii anului 2018, ar fi existat o înțelegere în cadrul Uniunii Europene, potrivit căreia, în pofida sistemului electoral, principalul test al democrației vor fi considerate alegerile din februarie 2019. „Însă, ulterior, au avut loc alegerile locale în Chișinău și această nefericită invalidare, a trezit îngrijorări în rândul UE, al opoziției și suplimentar a alimentat îngrijorările cu privire la posibilele alegeri incorecte. Totuși, trebuie să recunoaștem lucrul pe care uită să-l spună și Bruxellesul, și opoziția că această decizie a fost dată ca urmare a unor încălcări atestate în cazul candidatului care a câștigat alegerile. Și aș putea considera această pedeapsă disproporționată, nu și arbitrară”, opinează Cornel Ciurea. Potrivit lui, aparent, guvernarea este de vină pentru ceea ce se întâmplă și pentru fricile în legătură cu posibila declarare a alegerilor, fie libere, dar incorecte, fie nici libere, nici incorecte. Dar, în viziunea sa, există elemente politice cardinale care determină un posibil deznodământ nefericit pentru următoarele alegeri. Este vorba despre predispoziția de a încălca regulile de joc, din partea tuturor actorilor, inclusiv puterea sau opoziția. Un alt element este aparenta incapacitate a actorilor de a accepta rezultatul final și decisiv al alegerilor, în cazul în care el va fi nefavorabil lor.

Referindu-se la alegerile pe circumscripții uninominale, analistul politic consideră că partidele cu oameni de calitate au mai mult de câștigat decât partidele care nu au structuri teritoriale. Doar că Partidul Democrat nu poate fi numit un partid dominant. Din punct de vedere electoral, singurul partid care s-ar putea înscrie în această categorie ar fi Partidul Socialiștilor. „Aș fi de acord că acest sistem ar putea să favorizeze cele două partide, dar nu pentru că sunt dominante, poate doar în cazul socialiștilor, ci din cauza unei structuri teritoriale puternice și desigur pentru că 60% din primarii din republică sunt membri ai unui partid, PDM”. Aici, Cornel Ciurea, se întreabă în ce măsură utilizarea resurselor administrative se încadrează în cadrului legal? Poate un primar susține un partid? Potrivit lui, dacă o face în conformitate cu legea, nu există o problemă.

În esență, consideră analistul politic, multe din problemele menționate pe parcursul dezbaterilor au caracter tehnic, o parte vor fi rezolvate, altele nici nu vor fi simțite, iar altele ar putea crea ar putea crea probleme și mai ari. Totuși, riscurile de a nu a avea alegeri libere și corecte rezidă în constrângerile politice. „Antagonism maxim, implicarea actorilor politici, inclusiv a celor care trebuie să fie neutri, de partea unora sau altora și obsesia pentru rezultatul final care trebuie să fie neapărat pozitiv pentru cel pe care îl susții, creează o tentație enormă pentru a încălca legea. PDM, care întotdeauna va fi făcut vinovat în cazul unor încălcări, tratează cu optimism aceste alegeri și crede că va avea un rezultat bun, iar faptul că UE cumva spune că nu va recurge la sancțiuni, dar va aștepta alegerile și după vor trage niște concluzii, creează o anumită destindere”. Cornel Ciurea consideră că alegerile se vor desfășura în condiții mai mult sau mai puțin optime pentru că „încrâncenarea nu atinge deocamdată cote paroxistice”.

Dezbaterea „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.