Cornel Ciurea: Elementul distractiv predomină asupra celui educativ în cadrul partidelor politice

Instruirea nu mai este o prioritate în cadrul partidelor. Este o tendință vizibilă că predomină elementul distractiv asupra celui educativ în cadrul partidelor politice din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de către politologul și analistul politic, Cornel Ciurea în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Linia spre instruire este în vizibilă scădere. Toate activitățile de partid din ultimul timp încep să cuprindă cu precădere elementul distractiv, de divertisment. El predomină asupra celui educativ, ceea ce anterior nu era la fel. Poate PAS a avut în prima fază, acum nu știu, știu că desfășurau anumite lecții cu ajutorul seminarelor, cu ajutorul societății civile, dar acolo accentul era pus pe o chestie ideologică. Totuși, de asta să nu ne scandalizăm când avem primari care au abordări sexiste, egalitatea de gen fiind un element ideologic. Asta este iarăși o chestiune ok în cadrul unui anumit tip de cultură politică, dar în cadrul altui tip de cultură politică el nu este ok. Și atunci când un primar se adresează, un candidat la funcție de primar, vrea să câștige alegerile și se adresează unor cetățeni care au un tip de cultură politică patriarhal, el nu poate spune că femeia este cea mai bună. El va spune că bărbatul este cel mai bun. Și asta este normal în cadrul culturii politice patriarhale care este încă dominantă în Republica Moldova”, a declarat Cornel Ciurea.

Potrivit lui, pentru sistemele democratice cultura civică sau cultura participativă este una prioritară. Totuși, analistul politic menționează că unii văd cultura politică din societatea moldovenească ca fiind una participativă, alții observă o cultură politică patriarhală, mai ales la nivel local. Cornel Ciurea susține că, analizând situația actuală, observă că e greu să definești un anumit tip de cultură politică caracteristică societății moldovenești, întrucât de multe ori cetățenii se distanțează de modelul promovat de elitele politice.

„Elitele vor o cultură pro-europeană, pro-occidentală, participativă și multe alte chestiuni: egalitate de gen, favorizarea minorităților și așa mai departe. Elitele favorizează acest lucru, iar societatea are alte viziuni, alte abordări, altfel se vede, se opune. Și atunci asistăm la acest joc. Cetățeanul este un pic și pro-european, în sensul că nu putem spune că proiectele nu dau rezultate deloc, ceva se întâmplă acolo, el are un anumit interes față de europenism, dar în același timp, foarte multe lucruri le respinge. Deci, avem un cetățean foarte interesant”, declară Cornel Ciurea.

Dezbaterea publică cu genericul „Cultura politică la nivel local și european: contexte și exemple” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE