Cornel Ciurea: Cultura influențează direct votul alegătorului

Cultura influențează direct votul alegătorului. Votul rațional în Moldova, neinfluențat de cultură, practic nu există, ceea ce este normal. De această părere este politologul Cornel Ciurea.

Solicitat de IPN, acesta a spus că în Moldova sunt câteva tipuri de cultură politică – postsovietică sau nostalgică, patrimonială (nepotism), postmodernistă (a tinerilor care fac studii peste hotare) şi naționalistă (isterică a unioniștilor sau a patrioților). De asemenea, există diverse mixturi ale acestor tipuri de culturi.

Viziunile geopolitice ale votanţilor, la fel, pot influența votul într-o măsură foarte mare. „De fapt, opțiunile geopolitice sunt definitorii, la care se adaugă și alte elemente, dar care sunt secundare”, susține politologul.


În opinia lui, alegătorii sunt destul de bine informați, dar problema este că informația nu este obiectivă și nici nu poate fi. Alegătorii preiau informația de la purtătorii de informație care sunt fără excepție manipulatori. De asemenea, Cornel Ciurea consideră că alegătorii sunt vulnerabil în faţa practicilor de mituire electorală și pot fi mituiţi cu orice, „inclusiv cu o sacoșă cu orez”.

Singura deosebire dintre alegătorii din țară și cei de peste hotare este că moldovenii din străinătate votează isteric pentru că au senzaţia greșită că cineva le este dator cu ceva.

Politologul consideră că Moldova se poate aștepta la un președinte obișnuit pentru că șeful statului nu va putea face mari schimbări în țara care depinde de Guvern și Parlament.

Cornel Ciurea crede că la vot se vor prezenta preponderent oamenii de vârsta a doua și a treia, așa cum s-a întâmplat și la scrutinele precedente.
–––

Articolul face parte din rubrica IPN „Profilul alegătorului: cine votează preşedintele”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.