Cornel Ciurea: Anul 2013 reprezintă o provocare majoră pentru diplomaţia Moldovei

Anul 2013 reprezintă o provocare majoră pentru diplomaţia Republicii Moldova. Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea, în cazul îndeplinirii a trei obiective majore, Republica Moldova ar putea fi considerată o ţară ancorată ferm pe traseul integrării europene, chiar dacă susţinerea populară pentru acest proces înregistrează cote dezamăgitoare, iar opoziţia politică scoate din ce în ce mai des pe tapet ideea aderării la Uniunea Vamală Rusia- Kazahstan-Belarus, transmite Info-Prim Neo.

Cornel Ciurea menţionează în studiul „Obiectivele politicii externe ale Republicii Moldova în 2013” că obiective majore sunt: finalizarea negocierii Acordului de Asociere, către summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 2013, inclusiv a prevederilor care se referă la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, şi implementarea tuturor prevederilor celei de-a doua faze a Dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize. „Actuala guvernare moldovenească a pariat practic pe principiul „totul sau nimic”. Un eşec la sfârşitul anului 2013 ar face mult mai dificilă oferirea explicaţiilor pentru refuzul de a-l demite pe ministrul de externe decât la sfârşitul anului 2012”, menţionează autorul.

Cornel Ciurea notează că declaraţia premierului Vlad Filat, potrivit căreia „2013 este un an de răscruce pentru cursul european al Republicii Moldova”, stabileşte o cotă foarte înaltă pentru ambiţiile diplomaţiei moldoveneşti. „În fond, putem spune că Guvernul şi-a reevaluat un pic priorităţile. Dacă în 2012 ministrul de externe, Iurie Leancă, vorbea despre liberalizarea regimului de vize la sfârşitul anului ca fiind un obiectiv suprem, ratarea căruia putea să-l coste funcţia în luna decembrie, în 2013 accentul este pus pe semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a comerţului liber, iar liberalizarea regimului de vize este un obiectiv oarecum scufundat în incertitudine. Învăţând din experienţele anterioare, şefii diplomaţiei noastre nu-şi mai condiţionează păstrarea funcţiei prin îndeplinirea acestor obiective. Cu toate acestea, ratarea acestor obiective în 2013, chiar şi din motive care nu depind de Republica Moldova, ar putea să slăbească foarte mult poziţiile actualei echipe din Ministerul de Externe”, precizează expertul.

Studiul „Obiectivele politicii externe ale Republicii Moldova în 2013” se include în Buletinul de Politică Externă – o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.