Tema jafului bancar va fi actuală tot timpul pentru că niciodată nu s-a știut suma exactă care a fost scoasă din băncile Republicii Moldova în urma acestui proces. Cornel Ciurea, comentator politic, afirmă că unii egalează suma extrasă cu mărimea datoriei de stat, alții fac trimitere la creditele neperformante. Opiniile au fost discutate în cadrul dezbaterilor publice „De ce a reapărut în prim plan tema jafului bancar?”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Jaful bancar a avut câteva faze. Prima fază a fost cea a acordării de credite, a golirii băncilor prin acele credite care a durat destul de mult, din 2011 până în 2014, prin această acordare de credite neperformante care se duceau în direcție necunoscută. Suma permanent creștea, după aceasta a fost garanția Băncii Naționale transformată în datorie de stat - 13,3 miliarde și a treia fază este vorba de perioada post-fraudă și tentativă de ascundere a fraudei”, a declarat Cornel Ciurea.
Comentatorul politic afirmă că frauda bancară este exploatată la maxim de clasa politică, mai ales în contextul în care apar declarații oficiale că Vladimir Plahotniuc, pe lângă celelalte grupuri, este beneficiar al furtului miliardului.
„Din câte am sesizat, în ultima evaluare grupul Platon dispare, iar el este înlocuit cu grupul Plahotniuc. Există și un alt punct de vedere precum că bătălia politică la care asistăm astăzi este cauzată de apropierea alegerilor prezidențiale. La umila mea opinie, bătălia politică, inclusiv destabilizarea politică și chiar pericolul căderii guvernului Chicu, este cauzată tocmai de puternică amenințare care planează asupra celor doi oligarhi la care m-am referit, Plahotniuc și Șor, în ceea ce privește sancționarea lor, condamnarea lor aici la Chișinău sau în altă parte și sfârșitul definitiv prezenței lor politice pe scena moldovenească”, a spus expertul.
Astfel, Cornel Ciurea consideră că după sancționarea primelor două grupuri în cazul furtului bancar, grupul Filat, și Platon, urmează să fie condamnat grupul Șor și grupul Plahotniuc. „Acest lucru nu se întâmplă într-o cheie ireproșabilă, cu abuzuri, cu incorectitudini, dar totuși ancheta, din punctul meu de vedere, este în desfășurare și mai devreme sau mai târziu vinovații vor fi sancționați doar că acest lucru depinde și de ciclurile politice, nu doar de principiile statului”.
Dezbaterile „De ce a reapărut în prim plan tema jafului bancar?” sunt ediția a 136-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.