În Republica Moldova, psihiatrul pediatric poate lua la evidenţă un copil după vârsta de patru ani. Acest lucru se poate face şi mai devreme dacă se cere, dar prin intermediul medicului de familie. Psihiatrul pediatric vine cu recomandări de tratament simptomatic, în funcție de acuze, şi monitorizează dezvoltarea psiho-fizică a copilului.
Eugenia Dumitraş, psihiatru pentru copii în cadrul Centrului Comunitar pentru Sănătate Mintală deschis recent în sectorul Centru al capitalei, a declarat pentru IPN că, datorită pregătirii bune a medicilor e familie, mai nou, cazurile de autism pot fi depistate şi până la vârsta de trei ani. La fel și stările de hiperactivitate. Tratamentul copiilor hiperactivi se face, de regulă, prin tratament simptomatic, pentru că în Moldova nu sunt aduse medicamente stimulente de ultimă generaţie, care sunt costisitoare.
30-40 de pastile costă în jur de o mie de lei. Sunt cazuri când tratamentul durează ani de zile, cu anumite pauze, şi este foarte complicat pentru familiile cu venituri mici să acopere aceste cheltuieli.
Peste hotare medicamentele stimulente sunt recomandate mai frecvent de către medici, pentru că se crede că, datorită lor, copilul are o putere de concentraţie mai mare, poate să învețe mai insistent şi, până la atingerea vârstei de 16-18 ani, reușește să obţină cunoştinţele necesare, la fel ca şi semenii săi.
Întrebată despre afecțiunile care îl aduce pe un copil în cabinetul psihiatrului pediatric, Eugenia Dumitraş a spus că nu trebuie neapărat să fie vorba despre o tulburare gravă. Consultaţia unui psihiatru pediatric poate fi necesară și se recomandă în urma unor stresuri post-traumatice, care se manifestă prin dereglări de somn sau schimbări de dispoziție, anxietate generalizată sau chiar probleme de comportament. Sunt și tulburări care necesită supravegherea continuă a medicului specialist, iar printre acestea sunt: retardul mintal, schizofrenia, tulburările de dispoziție sau de personalitate, dar şi autismul.