Copiii şi buneii la aceeaşi şcoală
Timp de patru zile copiii şi vârstnicii, în mare parte, buneii lor, vor învăţa cum să comunice mai bine pentru a se face înţeleşi. O sută de copii şi maturi din regiunile Bălţi şi Hânceşti participă la şcoala de vară cu genericul „Familia este căminul meu”, care se desfăşoară în perioada 16-19 august.
Copiii care participă la şcoala de vară sunt lipsiţi de grija părintească, cresc la bunei sau sunt plasaţi în internate, părinţii fiind în majoritatea cazurilor plecaţi peste hotare. Cursurile sunt organizate în satul Rusca, tabăra de odihnă „Ţara”, pentru 45 de copii şi vârstnicii din regiunea Hânceşti şi în oraşul Soroca, tabăra „La Dumbravă”, pentru 55 de participanţi din regiunea Bălţi.
Programul cuprinde activităţi interactive, jocuri, discuţii, aplicaţii, teatru social şi studii de caz cu participarea în comun a copiilor şi persoanelor în etate. Activităţile se axează pe următoarele subiecte: drepturile copilului, protecţia copilului, munca în familie, impactul instituţionalizării asupra dezvoltării copilului, reintegrarea copilului în familie, comunicarea inter-vârstnică şi etapele dezvoltării copilului.
Şcoala de vară îşi propune să îmbunătăţească aptitudinile buneilor în îngrijirea şi educaţia copiilor, să consolideze relaţiile între generaţii şi să promoveze familia extinsă - a rudelor, buneilor şi a altor persoane apropiate - drept mediu bun pentru dezvoltarea copiilor şi o alternativă internatului şi casei de copii. Prin aceste activităţi, organizatorii îşi propun, de asemenea, să prevină plasarea copiilor în instituţii de tip rezidenţial.
Potrivit ultimelor rezultate ale evaluării celor 67 de instituţii de tip rezidenţial, 11.545 de copii cresc în internate şi case de copii. Majoritatea copiilor plasaţi în instituţiile respective, 107.50, au unul sau ambii părinţi în viaţă. Dintre aceştia, 795 de copii au părinţi plecaţi la munci peste hotare.
Şcoala de Vară, Turul 2, este organizată de HelpAge International şi are ca partener proiectul UNICEF-UE „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile şi copii în situaţii de risc”.
HelpAge International (HAI) este o reţea globală ce apără drepturile persoanelor în etate din categorii sociale vulnerabile la siguranţă economică şi fizică, la servicii medicale şi sociale şi oferă sprijin întru întărirea rolului lor de tutori de-a lungul generaţiilor.