Copiii născuţi prematur au acum mai multe şanse de supravieţuire
Copiii născuţi prematuri, cu masa mică şi foarte mică, au acum mai multe şanse de a supravieţui, chiar şi în Republica Moldova. Anul trecut au fost ajutaţi să supravieţuiască 119 copiii care cântăreau la naştere mai puţin de un kilogram şi 175 de copiii cu greutatea între un kilogram şi un kilogram şi jumătate. Sanşele de viaţă au crescut odată cu un nou program de asistenţă a nou-născuţilor, derulat la Centrul Mamei şi Copilului.
Solicitat de Info-Prim Neo, Petru Stratulat, director adjunct pentru ştiinţă al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, a spus că în cadrul acestui program este studiată dinamica dezvoltării copiiilor. Copiii născuţi cu masă mică au nevoie de îngrijiri speciale, de incubatoare şi alimentaţie anumită. Aceştia au organele dezvoltate incomplet, probleme cu respiraţia şi sistemul nervos este mai sensibil.
Naşterile premature, spune medicul, sunt cauzate de anumite infecţii, maladii şi complicaţii în timpul sarcinii. „Sunt multe cazuri de naşteri premature când vine vorba de însămânţare artificială, când se nasc gemeni sau tripleţi. Sunt şi multe infecţii pe care mai dificil le depistăm, dar este şi problema că femeile nu vin regulat la control. De asemenea, unor femei le este contraindicat să nu nască din cauza problemelor de sănătate, dar acestea îşi doresc copiii şi nu le putem interzice, e dreptul lor. Cu regret, faptul că nu sunt sănătoase duce la naşteri premature”, a spus Petru Stratulat. Potrivit medicului, o altă cauză a naşterilor premature este stresul şi lipsa unei igiene corespunzătoare.
Proiectul de cercetare şi asistare a copiilor născuţi prematur are la bază un standard elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Am trecut la standardul de îngrijire a copiilor cu termenul de 22 de săptămâni şi greutatea de 500 de grame. Aceşti copiii sunt consideraţi capabili să trăiască”, a mai spus Petru Stratulat.
În Republica Moldova copiii cu greutate mică şi foarte mică sunt îngrijiţi din 1988.