În jur de 80 de copii din diasporă s-au reîntors acasă, pentru a participa la Programului guvernamental DOR – Diaspora* Origini*Reveniri, ediția 2017. La program participă și 20 de copii din țară. Timp de o săptămână, cei o sută de participanți vor fi antrenați în activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și a culturii. De asemenea, copiii vor efectua vizite culturale și întâlniri cu diferite personalități din Republica Moldova. Lansarea oficială a Programului, organizat de către Biroul pentru Relații cu Diaspora, a avut loc marți, 22 august la „Pensiunea Holercani” din raionul Dubăsari, transmite IPN.
Cei 100 de copii au fost selectaţi din totalul de 197 de pretendenţi care au sosit din 14 țări, printre care Canada, Cehia, Franța, Portugalia etc. Dosarele copiilor din Moldova au fost selectate în urma unui concurs național de creație, la care trebuiau să prezinte conceptul de dor în raport cu migrația printr-o formă artistică: eseu, poezie, desen, etc.
Conform agendei, copii vor avea excursii la rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”. La fel, vor învăța împreună cu meșterii populari arta cioplitului în lemn, vor descoperi costumul popular, vor fi implicați în activități teatrale, vor participa la concertele prezentate de către colectivele artistice.
„Evenimentele de care veți avea parte aici, vin să vă familiarizeze, să vă cultive în continuare tradițiile noastre moldovenești, să vă reamintească multe lucruri despre cultura noastră. Este foarte important să vă cunoașteți originile, este important să cunoașteți unde s-au născut, unde s-au format părinții dumneavoastră, și desigur vă așteptăm mai des să reveniți acasă”, a spus premierul Pavel Filip, prezent la eveniment. În același timp, el a spus că fenomenul migrației este o problemă pentru Republica Moldova, exprimându-și regretul că încă nu au fost oferite toate condițiile ca cetățenii țării să se simtă bine la ei acasă.
Președinta Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că programul a fost gândit pentru copiii din diasporă, astfel încât să fie asigurată legătura emoțională între cei plecați și țara natală. Ea spune că și-ar dori ca după acest program copiii nu doar să vorbească frumos despre Moldova, dar și să cunoască mai multe despre ea. „Sperăm că și în acest an veți petrece timpul foarte bine aici așa încât, atunci când veți pleca peste hotarele țării, să duceți cu voi nu doar dorul de Republica Moldova dar și emoțiile voastre pe care le veți trăi aici, acasă”, a spus Olga Coptu.
Patricia Zgardan, este pentru a patra oară la DOR și vine din Portugalia. Ea spune că de fiecare dată participarea la DOR este o experiență unică. Aici îi plac persoanele, bucatele, ambianța, dar și activitățile pe care le fac. „Aș vrea dacă aș putea să revin să locuiesc aici, dar nu știu, dacă e posibil. Dacă m-aș întoarce, ar trebui să vin la școală, dar nu știu prea bine dacă învățătura de aici e cea mai indicată pentru mine, în Portugalia studiile sunt la alt nivel”, a spus Patricia Zgardan.
Maria Covajiu trăieşte în Republica Moldova și spune că are o impresie foarte bună despre acest program. Ea este de părere că, pentru ca cei plecați peste hotare să se întoarcă în Moldova, statul trebuie să ofere mai mult sprijin, înțelegere, iar oamenii să fie un pic mai uniți. „M-am gândit și eu să emigrez. Aș fi vrut să plec pentru că am unele reproșuri și față de învățământ. Nu consider că bacalaureatul ar fi un reproș, pur și simplu cred că aceste camere de supraveghere ar trebui să le pună la cadrele didactice ca să vadă cât de bine sunt pregătiți ei, apoi să pună acest „capac” asupra elevilor” a spus participanta.
Daniel Bargan este mândru să spună că este din Moldova, cu toate că trăiește în Grecia. Chiar dacă s-a născut în Grecia, limba română a fost prima limbă pe care a învățat-o. În Moldova spune că e foarte frumos, îi plac dansurile, limba și tot ce este legat de Moldova. El mai spune că tabăra DOR este cea mai interesantă tabără la care a fost până acum.
Cea de-a V-a ediție a Programului - Diaspora* Origini*Reveniri 2017 se desfășoară în perioada 20-28 august. Programul are loc începând cu anul 2013, până în prezent având peste 400 de participanți. Cheltuielile pentru organizarea ediției a V-a sunt acoperite din bugetul de stat.