Copiii cu dizabilităţi pot fi lăsaţi o vreme în grija asistenţilor parentali
Familiile a 21 de copii cu dizabilităţi din republică au beneficiat de asistenţă parentală profesionistă în cadrul unui proiect-pilot desfăşurat în Orhei şi Chişinău timp de un an şi jumătate. Asistenţii parentali din ţară s-au convocat luni, 19 noiembrie, în capitală pentru un schimb de experienţă. La reuniune au participat peste 100 de asistenţi parentali, inclusiv cei 11 implicaţi în proiectul-pilot, şi 60 de specialişti în protecţia copilului, transmite Info-Prim Neo.
Directorul de programe din cadrul asociaţiei obşteşti „Parteneriate pentru fiecare copil”, Daniela Mămăligă, a declarat că proiectul-pilot a avut drept scop susţinerea familiilor în care cresc copii cu dizabilităţi. Astfel, asistenţii parentali profesionişti au luat în grija lor copiii cu dizabilităţi pentru anumite perioade de timp, în care părinţii plecau în concediu sau erau internaţi în spital. Per total fiecare familie a beneficiat de asistenţă parentală profesionistă până la 45 de zile anual.
„Familiile care au un copil cu dizabilităţi se confruntă cu foarte multe probleme de ordin social, economic. Acest tip de plasament este prevăzut în regulamentul serviciului social, dar, din păcate, nu a fost dezvoltat în Republica Moldova. Este un sprijin pentru aceste familii ca ele să-şi încarce bateriile. Zilele de plasament sunt distribuite diferit. Copiii vin la asistentul parental acasă, unde are parte de îngrijirile necesare. Este o pauză pentru părinţii care îngrijesc non-stop de aceşti copii”, a declarat Daniela Mămăligă.
Elena Crăciun, asistentă parentală în satul Step-Soci din raionul Orhei, a menţionat că, timp de un an şi jumătate, a avut grijă de 13 copii, printre care şi copii cu dizabilităţi. Alţi 2 copii trebuie să vină în curând. Din anul 2005, femeia a avut în grijă circa 100 de copii, pe lângă cei 5 copii biologici. „Am fost instruiţi din timp cum să avem grijă de copiii cu nevoi speciale. Am avut întâlniri cu specialişti care ne-au instruit cum să le acordăm îngrijirile medicale necesare”, a mai spus asistenta parentală din Orhei.
La etapa de pilotare, proiectul a fost implementat în Orhei şi Chişinău, iar în viitorul apropiat urmează să fie extins pe teritoriul întregii republici. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, care a acordat un grant în sumă de circa 198 de mii de euro. În Republica Moldova sunt circa 17 mii de copii cu dizabilităţi, 15 mii dintre care cresc în familii.