Copiii care au părinţii plecaţi peste hotare nu-şi văd viitorul în Moldova
Majoritatea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste hotare nu-şi văd viitorul în Moldova şi aşteaptă să finalizeze studiile pentru a se putea angaja departe de hotarele republicii. Din fragedă copilărie aceşti copii sunt educaţi ca nişte consumatori, prin bunurile trimise de părinţi. De această părere este directorul Centrului de reabilitare psihologică „Armonie”, Lucia Savca.
Solicitată de Info-Prim Neo, Lucia Savca, a declarat că sunt cazuri când unele fete din fragedă copilărie au fost lăsate în grija tatălui şi au fost martore ale infidelităţii părintelui. Aceste momente pot duce la aceea că pe viitor, deja în căsătorie, fetele să devină geloase sau vor avea frică să nu fie înşelate de soţ.
Mulţi copii visează să plece peste hotare la părinţi, să se angajeze acolo sau să urmeze studiile. După vârsta de 14 ani sunt tineri care fac depresie, mai ales în cazurile în care rămân numai cu tatăl, iar mama este prea ocupată şi nu are posibilităţi să vină acasă. La Centrul „Armonie” se adresează tineri cu stări depresive, fără dorinţă de viaţă şi cu gânduri suicidale. Asistenţa psihologică oferită îi ajută să înţeleagă că nu întotdeauna viaţa poate fi cum ne dorim.
„În cazul în care copiii sunt lăsaţi cu o dădacă, care primeşte bani pentru îngrijirea acestuia, ea încearcă să satisfacă la maxim cerinţele acelui copil ca nu cumva el să se plângă părinţilor. Acel copil este elementar lipsit de dorinţa de a face ceva singur, de a se implica în treburile casnice şi devine doar consumator de bunuri din fragedă copilărie şi fără deprinderi de viaţă”, a mai menţionat directorul centrului.
Potrivit Luciei Savca, tinerii nu-şi văd viitorul în ţara lor deoarece au în față exemplul părinţilor care muncesc peste hotare şi au venituri cu mult mai mari decât cele din Moldova. „Direct sau indirect, cât de patrioţi am fi, starea materială ne determină să alegem un viitor departe de ţară. Dacă mama, muncind dădacă peste hotare, reuşeşte să întreţină aici o familie întreagă, acest lucru duce la crearea unui ideal şi a unei convingeri că scapă de sărăcie dacă pleacă peste hotare. De aici se trage o diminuare a interesului pentru a învăţa, lipsa motivaţiei de a urma studii superioare deoarece ei consideră că acest lucru nu are sens”, a mai spus Lucia Savca. Această tendinţă este explicată şi prin faptul că niciun tânăr din Republica Moldova nu poate să viseze la un apartament propriu şi, chiar dacă ia un credit ipotecar, are în speranţa că va pleca cineva din familie peste hotare şi-l va ajuta să achite ratele.
Potrivit sursei citate, deprinderile nocive precum consumul de alcool şi fumatul, dar şi comportamentul deviant nu sunt caracteristice doar copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare. În familiile în care măcar un părinte este plecat la muncă peste hotare, copiii primesc cadouri, calculatoare şi telefoane mobile performante, iar lipsa părintelui se acoperă cu aceste bunuri. Copii se educă ca nişte consumatori care vor să deţină totul.
Directorul Centrului de reabilitare psihologică „Armonie” recomandă, în cazul în care un părinte alege să plece la muncă peste hotare, să aleagă bine cu cine rămân copiii şi de la cine pot prelua un model social. Situaţia poate fi ameliorată prin apeluri frecvente acasă, dar şi prin vizite, pentru ca aceşti copii să nu se simtă uitaţi de părinţi.
Anual la centrul de reabilitare psihologică „Armonie” din subordinea Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport se adresează peste 1000 de copii şi tineri.