Copii victime ale agresiunilor, statistici pe 6 luni

Procuratura Generală constată creşterea numărului de cazuri în care copiii sunt agresaţi, fapt care le pune în pericol viaţa, sănătatea, dezvoltarea şi demnitatea. În primele 6 luni ale anului au fost pornite aproape 600 de cauze penale în care copiii figurează ca fiind victime ale infracţiunilor, înregistrându-se o creştere cu circa 25% faţă de perioada similară a anului precedent, transmite IPN.

Statisticile prezentate de procurori arată că în aproape 150 de cauze penale copiii au fost victime ale infracţiunilor privind viaţa sexuală, dintre care în 24 de cazuri aceştia au fost abuzaţi în familie, de tatăl biologic, concubinul mamei sau alte rude. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate peste 100 de cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ. În cele mai multe dintre acestea agresori erau tot copiii. Elevii deseori recurg la violenţă în timpul recreaţiilor sau după lecţii.

Dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau dezechilibrul emoţional, pe fundalul lipsei de comunicare eficientă cu părinţii sau rudele, generează autoagresiune, ducând uneori la sinucidere. În primul semestru a crescut numărul tentativelor de suicid în rândurile minorilor, fiind înregistrate 55 de cazuri. 48 de fete şi 7 băieţi, cu vârsta cuprinsă între 13 şi 16 ani au încercat să-şi pună capăt zilelor. 4 fete şi 3 băieţi nu au putut fi salvaţi.

În aceeaşi perioadă, procurorii au pornit peste 3000 de proceduri contravenţionale pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educaţie şi de instruire a copilului şi circa 35 de proceduri contravenţionale pe faptul împiedicării exercitării dreptului de a comunica cu copilul şi de a-l educa. În majoritatea cazurilor examinarea procedurilor contravenţionale s-a soldat cu aplicarea sancţiunilor sub formă de amendă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.