Copii, părinţi şi profesori au fost informaţi despre riscurile consumului de alcool şi tutun

Trei mii de copii de vârstă școlară şi preșcolară şi tot atâția părinţi, precum şi peste 300 de profesori au fost antrenați, pe parcursul ultimei jumătăți de an, în acţiuni de informare despre riscurile consumului de alcool şi tutun în rândul copiilor. Proiectul, finanțat fin fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a fost adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, pentru a le transmite modele de comportament şi valori moral-civice necesare în prevenirea viciilor respective, transmite IPN.

Printre activităţile proiectului, cu un buget de 600 de mii de lei, se numără elaborarea, editarea şi distribuirea materialelor informativ-educative. Este vorba de circa 3300 de exemplare de cărţi cu poveşti terapeutice pentru copii şi părinţi, peste 330 de exemplare de suport metodic cu tematica anti-alcool şi anti-tutun pentru cadrele didactice, asistenţii sociali, dar şi peste trei mii de flyere destinate părinţilor. În proiect au fost implicate 65 de scoli și grădinițe.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, cu privire la situația alcoolului în Republica Moldova, arată că în 2014, 28% de copii cu vârsta de 11 ani, 43% de copii cu vârsta de 13 ani, 73% de copii cu vârsta de 15 ani și 82% de tineri cu vârsta de 17 ani au consumat alcool cel puțin o dată pe parcursul vieții lor. Fiecare al zecelea copil cu vârsta de 11 ani, fiecare al patrulea copil cu vârsta de 13 ani, 44% de copii cu vârsta de 15 ani și 59% de tineri cu vârsta de 17 ani au fost în stare de ebrietate cel puțin o dată pe parcursul vieții lor. Experții Organizației Mondiale mai constată că aproape jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a pot obține ușor sau foarte ușor cel puțin o băutură alcoolică. Elevii din centrele urbane mari pot obține produse alcoolice mai ușor decât cei din zonele urbane mici și zonele rurale.

Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.