Copii cu deficienţe mentale se mută din internat în propriile locuinţe
Patru copii cu deficienţe mintale severe din Casa internat Orhei s-au mutat în casă nouă, în satul Mitoc, raionul Orhei. Este vorba de un nou serviciu social – Casa comunitară, în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”, transmite Info-Prim Neo.
„Am plâns când m-au luat de la casa internat, nu pentru că îmi părea rău că plec, ci pentru că am ieşit de acolo. Niciodată până acum nu am mâncat cu flori pe masă, e atât de plăcut. Noi ne simţim aici ca într-o familie adevărată”, spune Ion, unul din cei 4 băieţi care s-au mutat din internat în casa comunitară. Ion a fost abandonat de familie şi a stat 7 ani în Casa internat din Orhei.
Casa comunitară în care s-au mutat băieţii este mobilată şi dotată cu tot necesarul. Locuinţa le oferă un mediu sigur, accesibil şi confortabil, asemănător celui familial. Băieţii vor fi ajutaţi în activităţile zilnice de către 6 specialişti, care vor lucra pe schimburi.
Serviciul social Casa comunitară este un serviciu alternativ celui rezidenţial pentru persoanele cu dizabilităţi mentale. Adulţii şi copiii cu dizabilităţi mintale, care necesită protecţie, îngrijire şi susţinere specializată în continuu, sunt plasaţi într-un mediu comunitar, unde calitatea vieţii lor este mult mai înaltă şi ei au acces la toate serviciile comunitare.
Până la sfârşitul lunii septembrie, încă 4 băieţi din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale severe din Orhei vor fi transferaţi în Casa comunitară din satul Voloave, raionul Soroca.
Serviciul a fost creat de Consiliul Raional Orhei, Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei, în parteneriat cu Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA), în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”. Până în prezent, 269 de copii şi tineri dezinstituţionalizaţi din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei sau în risc de a fi plasaţi în această instituţie beneficiază de sprijinul Programului.