Cooperarea între Chişinău şi Tiraspol pe segment economic dă roade
Intensificarea colaborării pe segmentul economic între Guvernul Republicii Moldova şi administraţia de la Tiraspol se reflectă benefic asupra activităţii agenţilor economici din raioanele de est. Aprecierile au fost făcute într-un interviu pentru Radio Moldova, de către Galina Popic, directorul întreprinderii „Intereconomservis” din Râbniţa, unica reprezentanţă a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova în regiunea transnistreană, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Galinei Popic, după deblocarea situaţiei cu transportul feroviar, Combinatul de ciment din Râbniţa şi-a majorat exporturile în Ucraina. De asemenea, producţia combinatului devine mai cunoscută pe malul drept al Nistrului. Rezultate pozitive sunt înregistrate şi în cazul altor agenţi economici.
Galina Popic susţine că antreprenorii din regiune intenţionează să se înregistreze în Republica Moldova pentru a efectua operaţiuni de export, dar ar dori ca certificatele de origine să le poată obţine nu la Chişinău, dar la Râbniţa sau în altă localitate din raioanele de est ale Moldovei, pentru a economisi astfel timp.
De asemenea, a notat Galina Popic , agenţii economici ar vrea să obţină mai multă informaţie despre acordurile cu caracter economic semnate de Republica Moldova, despre unele proiecte investiţionale mari, care are au componente de granturi. Agenţii economici sunt de părere că, atunci când potenţialii investitori sunt pe cale de a alege Republica Moldova drept destinaţie pentru capitalul lor, autorităţile de la Chişinău, inclusiv CCI, ar trebui să aibă în vizorul lor şi întreprinderile din regiunea transnistreană, doar multe din ele au experienţa de colaborare cu parteneri străini, inclusiv din UE.
„Regiunea este vestită prin întreprinderile producătoare de confecţii, articolele de vestimentaţie şi încălţăminte, alte articole ale industriei uşoare. Suntem la curent că Guvernul, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale, intenţionează să revizuiască programul de pregătire a personalului pentru domeniul industriei uşoare şi alte domenii. Doleanţa este ca să fie incluşi în acest program şi agenţii economici din stânga Nistrului. Aici se simte un deficit mare de cadre calificate, nu doar pentru industria uşoară, dar şi pentru alte domenii. Avem şi idei cum poate fi soluţionată cu eforturi comune această problemă”, a mai spus Galina Popic.
„Intereconomservis” colaborează cu 14 agenţi economici din regiunea transnistreană, membri ai CCI.