Cooperarea dintre China și Moldova se extinde și se aprofundează treptat, ambasador

De când China și Republica Moldova au stabilit legături diplomatice, cu 30 de ani în urmă, aceste două state au aderat întotdeauna la principii precum respectul reciproc, egalitatea și beneficiile mutuale, neamestecul în treburile interne ale celuilalt stat, sprijinindu-se în special în chestiuni referitoare la suveranitatea națională și integritatea teritorială, relațiile bilaterale având un fundament politic foarte solid. Despre acest lucru a comunicat ambasadorul Republicii Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, în discursul său rostit cu ocazia celebrării online a celei de-a 73-a aniversări de la proclamarea Republicii Populare Chineze, transmite IPN.

Deși afectată de pandemie sub mai multe aspecte, cooperarea pragmatică chino-moldavă în diferite domenii s-a menținut în general pe un trend ascendent, a remarcat diplomatul. În prima jumătate a acestui an, comerțul bilateral total dintre China și Moldova a atins 414 milioane de dolari, cu o creștere de 5,78% față de aceeași perioadă a anului trecut, China devenind cel de-al șaptelea partener comercial al Moldovei. „China importă și va continua să-și extindă importurile de produse agricole moldovenești. Companiile și departamentele de stat chinezești și moldovenești sunt, de asemenea, în contact permanent pentru a discuta lărgirea cooperării investiționale. Cooperarea dintre China și Moldova la nivel local se extinde și se aprofundează treptat”, a menționat ambasadorul.

Recent orașul Pingdingshan din provincia Henan și municipiul Ungheni s-au înfrățit, iar orașul Wuhan din provincia Hubei și municipiul Soroca au început schimburi amicale. Universitățile și instituțiile de cercetare din China și din Moldova au organizat primul seminar de predare a limbii române. După declanșarea crizei din Ucraina, China a oferit Moldovei cinci milioane de yuani ca ajutor umanitar. În luna iunie a acestui an, cea de-a treia fază a proiectului Centrul de Medicină Chineză, sprijinit de statul chinez, a fost aprobată oficial de guvernul Moldovei și va fi implementată în curând. „După muncă și răsplată. Avem încrederea că, prin eforturile comune ale ambelor părți, dezvoltarea Chinei și a Moldovei va continua să facă noi progrese și să aducă mai multe beneficii pragmatice celor două țări și popoare”, a spus Yan Wenbin.

Potrivit ambasadorului, anul 2022 este un an extrem de neobișnuit pentru China și pentru întreaga lume. China a coordonat eficient prevenirea și combaterea pandemiei, precum și dezvoltarea economică și socială. China a ținut sub control pandemia cu cele mai mici costuri, înregistrând cea mai scăzută incidență a bolii și cel mai mic număr de decese din rândul marilor țări ale lumii și a menținut stabilitatea și creșterea economică. În prima jumătate a anului 2022, PIB-ul său a crescut cu 2,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce reflectă pe deplin „rezistența puternică și potențialul uriaș al economiei chineze”.

La începutul anului 2022, China a realizat o serie de evenimente majore care au atras atenția la nivel mondial, precum găzduirea cu succes a minunatelor Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing, îndeplinindu-și angajamentul solemn față de comunitatea internațională. Cel mai important eveniment al Chinei din 2022 este cel de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care se va deschide în data de 16 octombrie. Acest congres va elabora marele plan și pașii de implementare pentru dezvoltarea Chinei pe mai departe.

„Suntem foarte conștienți că drumul ce urmează nu va fi unul neted. Însă înfăptuirea marii întineriri a națiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil. Trebuie să ne atingem scopul și cu siguranță ni-l vom atinge”, a conchis ambasadorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.