Cooperare întru promovarea integrării persoanelor cu deficienţe
Reprezentanţi ai circa 160 instituţii de stat şi organizaţii neguvernamentale din 8 ţări participă la Chişinău în cadrul unei Conferinţe Internaţionale la care sunt puse în discuţie standardele europene de incluziune socială a persoanelor cu deficienţe.
Cea de-a VI-a Conferinţă a Federaţiei Internaţionale SOFT, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia “ACASĂ”, are drept scop schimbul de cunoştinţe referitor la strategiile inovatoare de îngrijire, bazate pe comunitate, modele de bune practice de cooperare între ONG-uri, agenţi economici, administraţia publică locală, precum şi modele de instruire a tinerilor şi părinţilor care au copii cu deficienţe.
Tendinţa de integrare în Uniunea Europeană înseamnă implementarea, inclusiv, a strategiilor UE pentru incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei pentru caritate şi Asistenţă Socială “ACASĂ”, Felicia Creţu.
Potrivit sursei citate, instituţiile de stat au rămas în urmă cu standardele pe care le au, motiv pentru care se impune colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale care merg cu câţiva paşi înainte.
R. Moldova a semnat Convenţia-cadru ONU cu privire la protejarea drepturilor persoanelor cu deficienţe în primăvara anului curent. Documentul urmează să fie ratificat şi de Parlament. Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare pentru protecţie socială , sănătate şi familie, Valentina Buliga, actualmente se lucrează şi asupra elaborării unui proiect de lege cu privire la asigurarea şi respectarea drepturilor persoanelor cu deficienţe.
Federaţia Internaţională SOFT este un ONG fondat în anul 2001 de către organizaţii ne-guvernamentale care lucrează cu şi pentru persoane cu deficienţe. În prezent, membri ai Federaţiei sânt 23 de organizaţii din 5 ţări – Ungaria, Olanda, România, Ucraina şi Finlanda.