Cooperare BNM-OIM în favoarea migranţilor

Banca Naţională a Moldovei va colabora cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind realizarea unor acţiuni comune în domeniul transferurilor internaţionale de mijloace băneşti, semnând astăzi un Memorandum de Înțelegere în acest sens - transmite IPN.

„Cooperarea dintre Banca Naţională a Moldovei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va contribui la atragerea transferurilor din străinătate în sectorul financiar în vederea unei dezvoltări durabile şi creşteri economice mai intense”,. a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu.

 Guvernatorul BNM a spus că remitențele dețin o pondere semnificativă în PIB, de aceea BNM încurajează atragerea acestor resurse în sistemul bancar „într-o manieră sigură şi comodă”.

Drăguțanu a remarcat că o bună parte a acestor resurse sunt trimise în Moldova pe canale neformale, prin cunoscuți şi microbuze. S-a estimat că acestea reprezintă circa 25-35 la sută din remiterile ce vin în ţară prin intermediul băncilor sau companiilor de transfer rapid.

Referindu-se la acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a redirecționa aceste mijloace, Şeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa a spus că se va lucra pentru a-i determina pe migranţi să renunţe la canalele neformale şi mai puţin sigure de transferare a banilor.

“În acest sens vom organiza o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni care muncesc în străinătate. Vom finanţa un număr mare de activităţi în străinătate, menite să sporească nivelul de cultură financiară a muncitorilor migranţi, prin organizarea unor seminare, mese rotunde şi studii. Vom repartiza în rândurile lor diverse broşuri şi pliante”, a relevat şeful Misiunii OIM.

Polosa a subliniat că OIM are relații bune cu diaspora moldovenească din mai multe țări şi va utiliza aceste relații.

De asemenea, OIM va facilita dialogul cu autorităţile şi sectorul bancar din ţările europene unde lucrează cetățenii RM, pentru a crea premisele necesare implementării sistemelor şi serviciilor noi de transferuri internaţionale.

Întrebat cum îi va ajuta OIM pe migranții ilegali, care nu au contracte de muncă, să transfere remitențele prin sistemele bancare, Antonio Polosa a spus că OIM nu face diferență între migranții legali şi cei nelegali. „Însă un asemenea aspect nu poate fi neglijat. Lucrăm în prezent cu Poşta Italiei, cu autoritățile poştale ale altor țări şi cu Poşta Moldovei. La trimiterea banilor prin poştă, informația solicitată nu este atât de amplă”, a specificat el.

Ambii oficiali au căzut de acord că informarea migranților , precum şi a beneficiarilor de remitențe ar fi o premisă ca aceste mijloace să fie utilizate de ei în mod profitabil , prin deschiderea depozitelor în bănci sau prin investirea în afaceri mici. În Moldova există şi o experiență în acest sens – proiectul de educaţie financiară, susținut de BERD. În cadrul acestuia  au fost oferite consultații şi instruire la 20 de mii de persoane cum să-şi gestioneze mai eficient mijloacele financiare. Din ele, 30 la sută au pus banii în depozite la bănci, în care au fost atrase peste 7mln. dolari.

În lunile ianuarie-august 2013, moldovenii de peste hotare au trimis rudelor din Moldova 1 miliard 21 milioane dolari, cu 83 mln dolari mai mult decât în perioada respectivă a anului trecut, creşterea fiind de 8,8%. Remitenților le revine 16,4% din veniturile totale ale populației Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.