Controlul de avere și interese personale va putea fi efectuat timp de trei ani

Legea prin care s-a redus, de la trei la un an, termenul în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale a fost declarată neconstituțională. O hotărârea în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională, care a fost sesizată de fostul deputat PAS, Sergiu Litvinenco, astăzi ministru al justiției, transmite IPN.

Legea declarată neconstituțională făcea ca începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, cum ar fi infracțiunea de îmbogățire ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de Autoritatea Națională de Integritate privind constatarea încălcării legislației în materie. Totodată, legea prevedea că ea va produce efecte și pentru controalele începute de Autoritatea Națională de Integritate până la intrarea ei în vigoare.

Autorul sesizării i-a solicitat Curții să suspende acțiunea legii contestate, menționând că există riscul ca, odată cu intrarea în vigoare a acestor prevederi legale, să fie încetate toate dosarele aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate, din cauza expirării termenului stabilit pentru efectuarea controlului.

Totodată, unul din argumentele autorului sesizării viza faptul că proiectul legii nu a fost pus în dezbatere în cea de-a două lectură. Pe de altă parte, Sergiu Litvinenco a susținut faptul că legea contestată nu întrunește condițiile calității legii.

După pronunțarea hotărârii, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că în cadrul celor două lecturi Parlamentul trebuie să examineze într-o dezbatere plenară conținutul legii în discuție. Curtea a observat că proiectul a fost votat în două lecturi în aceeași zi, la un interval de un minut.

Cu privire la reducerea termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale, Curtea a subliniat că încrederea cetățenilor în corectitudinea persoanelor cu funcții publice și în instituții, în general, constituie fundamentul democratic al funcționării acestora. „Deși are un grad mare de relativitate, încrederea în unele instituții este influențată în mod decisiv de reprezentanții acestora. În conformitate cu principiul fundamental al statului de drept, persoanele aflate în funcții publice trebuie să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate în materie de integritate”, a notat Domnica Manole.

Curtea a statuat că reducerea termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale poate conduce la impunitate, adică la absolvirea de răspundere a unor funcționari publici. Prin urmare, controlul de avere și interese personale putea deveni unul teoretic și iluzoriu.

Legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale de Integritate a fost votată pe 16 decembrie 2020, de către Partidul Socialiștilor, împreună cu Platforma Pentru Moldova, din care făceau parte și deputații din Partidul politic Șor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.