Controlul corupţiei ar putea împiedica practica salariilor ,,în plic”, analist
Pentru a stopa sau cel puţin a diminua practica de achitare a salariilor „în plic” trebuie, mai întâi de toate, de luptat cu corupţia, inclusiv în rândul autorităţilor abilitate cu funcţii de control şi sancţionare a angajatorilor şi angajaţilor care încalcă legislaţia. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Alexandru Fala. ,,Corupţia şi mituirea – cu aceste lucruri trebuie să luptăm şi atunci cei care nu plătesc impozitele şi utilizează evaziunea fiscală sau alte scheme frauduloase vor fi efectiv sancţionaţi”, a declarat Alexandru Fala pentru Info-Prim Neo, referindu-se la planul Guvernului de minimizare a fenomenelor „muncii la negru” şi „salariilor în plic”.
În opinia expertului, stabilirea unor amenzi mai dure pentru angajatorii şi salariaţii care se ţin de această practică ar putea avea un oarecare efect, dar asta nu înseamnă că salariile „în plic” vor dispărea. ,,Presupunem ca va veni cineva de la Inspectoratul Fiscal să-i inspecteze, sau de la o altă organizaţie, şi va depista nereguli în ceea ce ţine de remunerare, atunci acel cineva va fi mituit şi s-a rezolvat problema. Problema e că noi avem instituţii publice corupte şi, chiar dacă aplicăm măsuri mai aspre, nu înseamnă că actele de corupţie nu vor mai exista”, a notat expertul.
O soluţie, spune acesta, ar fi îmbunătăţirea mediului economic. ,,De exemplu, să fie reduse anumite plăţi, să spunem plăţi fiscale clasice, când se oferă anumite licenţe sau altceva. Dar când vorbim despre îmbunătăţirea mediului de afaceri, iarăşi vorbim şi despre lupta cu corupţia şi diminuarea povarei administrative, adică şirul de proceduri birocratice. Doar atunci evaziunea fiscală ar putea să se reducă, iar salariile să fie plătite în mod oficial”, a menţionat expertul IDIS.
Alexandru Fala spune că agenţii economici obraznici trebuie sancţionaţi, iar cei care sunt constrânşi de situaţie să recurgă la aceste scheme ilegale trebuie să li se creeze un mediu economic favorabil şi atunci ar putea apărea şi rezultate. ,,Măsurile, bine că sunt scrise, dar ele trebuie aplicate până la urmă şi nu se ştie dacă aceste măsuri vor fi aplicate în cazul celor care realmente încalcă legile. Ţine de etica şi de bunul simţ al persoanelor care vor efectua aceste controale”, a subliniat Alexandru Fala.
Guvernului a adoptat Planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” în cadrul şedinţei din 22 iunie. Planul prevede perfecţionarea evidenţei relaţiilor de muncă, intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor fiscale şi contracarării fenomenului „muncii la negru”, promovarea politicilor de educaţie juridică a salariaţilor. Amenzile majorate propuse pentru persoanele cu funcţii de răspundere oscilează între 300-500 de unităţi convenţionale pentru fiecare angajat căruia i se va plăti salariul „în plic”. De asemenea, se propune şi sancţionarea angajaţilor care acceptă salarii „în plic”.