Controlul comun moldo-ucrainean va dinamiza cooperarea transfrontalieră, Pavel Filip

Aplicarea acordului privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană va contribui la asigurarea securității frontierelor de stat și la dinamizarea cooperării transfrontaliere, a menționat premierul Pavel Filip, care a salutat ratificarea documentului de către Rada Supremă de la Kiev, la o întrevedere cu președintele legislativului ucrainean, Andriy Parubiy, transmite IPN.

Prim-ministrul, citat într-un comunicat de presă remis de executiv, a menționat că realizarea cu succes a obiectivelor stabilite, printre care și efectuarea controlului moldo-ucrainean în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, se datorează dialogului politic ascendent dintre cele două țări. Pavel Filip a subliniat necesitatea menținerii în continuare a contactelor directe la toate nivelurile, pentru soluționarea promptă a problemelor și pentru realizarea parcursului european al ambelor state.

Referindu-se la prioritățile de cooperare pentru perioada următoare, părțile au punctat necesitatea protecției spațiului informațional de propaganda străină, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat, precum și recunoașterea proprietăților Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. În acest sens, interlocutorii au confirmat angajamentul pentru identificarea soluțiilor reciproc avantajoase și realizarea obiectivelor stabilite, în beneficiul cetățenilor ambelor state.

În cadrul unei alte întâlniri, Pavel Filip și președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, au constatat o intensificare a dialogului între țări, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental. O atenție aparte în cadrul dialogului a fost acordată cooperării în domeniile educației, cultural-umanitar și turistic. Premierul Pavel Filip a menționat interesul Republicii Moldova pentru preluarea experienței georgiene în reformarea justiției, în atragerea investitorilor și a turiștilor străini.

Șeful executivului a evidențiat importanța consolidării eforturilor pentru integrarea europeană a celor două țări. Președintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a menționat că Republica Moldova și Georgia se confruntă cu provocări și probleme similare, având un trecut istoric comun. La fel, au un scop bine determinat: integrarea în Uniunea Europeană. Și în atingerea acestui obiectiv este importantă susținerea reciprocă la nivel bilateral, dar și în cadrul structurilor internaționale. În acest sens, oficialii au evidențiat în mod special colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic, precum și schimbul de experiență în vederea implementării Acordurilor de Asociere și a Acordurilor de liber schimb cu UE.

În primul semestru al acestui an, premierul Georgiei, Ghiorghi Kvirikașvili, urmează să viziteze Republica Moldova. Cu această ocazie, este planificată o nouă ședință a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.