Contractele de ipotecă vor fi investite cu formulă executorie
Contractele de ipotecă vor fi investite cu formulă executorie. „În cazul în care creditul accesat ajunge la scadenţă şi persoana nu-şi onorează obligaţiile benevol faţă de creditor, acesta va avea posibilitatea, pe cale extrajudiciară, să intenteze procedura de executare silită”, a explicat la o conferinţă de presă Vasile Vulpe, şef de direcţie la Ministerul Economiei, transmite Info-Prim Neo.
Creditorul se va baza pe contractul de ipotecă, fără a fi nevoie să meargă în instanţa de judecată pentru a obţine o hotărâre judecătorească sau o ordonanţă în acest sens. „Posibilitatea vine din introducerea acestei clauze în contractul de ipotecă la etapa de negociere dintre părţi. Dacă asupra clauzei cad de acord ambele părţi, atunci la momentul autentificării notarul aplică formula de investire, adică acordă putere executorie clauzei respective”, a menţionat responsabilul de la minister.
Vasile Vulpe a spus că modificarea respectivă va facilita realizarea procedurilor de executare a dreptului de ipotecă şi de stingere a creanţelor băncii sau altor instituţii care acordă credite ipotecare. În cazul executării silite a gajului prin procedură extrajudiciară nu se achită taxa de stat. Acesta este o economie mare, căci în cazul procedurii judiciare taxa o achită debitorul. Aceasta se calculează de la suma creditului accesat şi poate ajunge până la 25 mii lei pentru persoanele fizice şi 50 mii lei pentru cele juridice.
Analistul economic Adrian Lupuşor, de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, a spus că mecanismul de investire a creditelor ipotecare cu formulă executorie ar putea impulsiona creditarea de acest gen. Totodată, în opinia sa, este necesar ca în cadrul rapoartelor de credit să fie asigurat un echilibru între drepturile şi obligaţiile creditorilor şi debitorilor în vederea protejării acestora din urmă.
Completările la Legea cu privire la ipotecă şi alte acte legislative intră în vigoare la 14 martie curent.