Contract de vânzare-cumpărare a 41,09% din acțiunile MAIB

Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) au semnat marți, 2 octombrie, contractul de vânzare-cumpărare a 41,09% din acțiunile nou-emise de banca comercială „Moldova-Agroindbank” SA, transmite IPN.

Prezent la semnarea documentului, ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a afirmat că evenimentul de azi reprezintă un pas important în fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova. „Prin această tranzacție, cea mai mare bancă din Republica Moldova a căpătat un acționar financiar puternic și experimentat, capabil să asigure dezvoltarea rapidă a băncii și normalizarea activității de creditare. Ținând cont de mărimea băncii „Moldova-Agroindbank” – aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al Ministerului.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar. „Guvernul a arătat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care fără îndoială, va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu”, notat Francis Malige.

„Astăzi ajungem la unul dintre cele mai importante momente din istoria „Moldova-Agroindbank” din Moldova. Banca este fericită să intre într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general”, a menționat președintele Comitetului de conducere al MAIB, Serghei Cebotari.

Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat că, acum doi ani, mai puțin de un sfert din activele bancare erau gestionate de grupuri internaționale cu bună reputație. Astăzi, după venirea consorțiului de investitori condus de BERD la MAIB, această proporție a depășit 70%. Potrivit guvernatorului, este un progres incontestabil, un pas gigant pe calea transparentizării acționariatului și funcționari sistemului bancar moldovenesc.

„Un alt aspect important al acestei tranzacții este consolidarea financiară a sistemului bancar național. Cu o cota de piață de circa 30%, MAIB este o bancă sistemică, cu alte cuvinte o bancă de bunăstarea căreia depinde sănătatea întregului sistem. Atât timp cât pachetul de referință de peste 40% de acțiuni nu avea proprietari de calitate, întregul sistem bancar se afla într-o zonă de risc. Grație venirii unui grup de acționari puternici la „Moldova-Agroindbank”, iar la începutul anului la „Victoriabank” – nucleul sistemului financiar moldovenesc este mult mai solid. Modul de vânzare a acțiunilor MAIB creează un precedent de succes, care poate servi drept model pentru înstrăinarea acțiunilor la „Moldindconbank””, a mai menționează Sergiu Cioclea.

Consorțiul internațional de investitori este format din BERD, Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.