Consumul intern de lapte în Republica Moldova este acoperit în proporție de 78% de laptele autohton. Materia primă autohtonă este livrată de întreprinderile agricole (ferme), cât și de sector individual, prin punctele de colectare lapte. Laptele colectat de la cetățeni reprezintă aproape 95% din totalul laptelui procesat la întreprinderi (485 de tone anual).
Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului menționează că în Republica Moldova sunt înregistrate și dețin autorizare sanitar-veterinară 206 ferme de bovine, majoritatea fiind cele de până la 20 de capete. Potrivit autorităților, laptele colectat de la cetățeni este de o calitate inferioară, în special în ceea ce privește încărcătura bacteriologică.
Pentru revitalizarea sectorului zootehnic și redresarea situației, a fost elaborat Programul Național de Dezvoltare a Sectorului de Lapte în Republica Moldova 2019 – 2025. Programul urmărește crearea condițiilor pentru dezvoltarea durabilă a sectorului de lapte. Se propune fortificarea fermelor deja existente și deschiderea fermelor noi, majorarea numărului de animale întreținute în ferme. La fel, se urmărește implementarea cerințelor de calitate atât la producerea laptelui materie primă cât și a produselor lactate și modernizarea unităților de procesare a laptelui etc.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în gospodăriile casnice în 2017 erau 102 mii de vaci mulgătoare, iar în întreprinderile agricole – peste zece mii, ceea ce reprezintă 10% din efectivul de vaci mulgătoare.