Consumatorii din dreapta Nistrului vor utiliza în gospodăriile lor gaze din SUA în regim de testare

Primul vas cu gaze naturale lichefiate din Statele Unite ale Americii a ajuns la terminalul Alexandroupolis din Grecia, dat în exploatare recent, și SA „Energocom” are pe acest vas o încărcătură de testare de 2,6 milioane de metri cubi de gaze. Astfel, în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din SUA, transmite IPN.

„Luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane de metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al „Energocom”, Victor Bînzari.

Gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, de alternativă celor rusești, sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. „Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire”, a precizat Victor Bînzari.

SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.